Несрећа на руској подморници Лошарик, четрнаест подморничара страдало

Министарство је саопштило да је 14 морнара умрло од последица удисања отровних продуката ватре која је избила у понедељак, 1. јула, док је подморница за истраживање дубоких вода спроводила војни надзор у руским територијалним водама

Наводни снимак подморнице Лошарик (Фото: Политика)

Почела је војна истрага о пожару на руској војној подморници у којем је погинуло 14 морнара, изјавилаје за „Тас“ портпаролка Истражног комитета Светлана Петренко. Седам капетана и два „Хероја Русије“ међу погинулима, рекао председник Путин.

„Војни истражитељи из Истражног комитета спроводе предистражне радње о узроку смрти морнара“, рекла је Петренкова.

Подаци о подморници, на којој су настрадали морнари, неће бити објављени

Неки подаци о пожару у руској подморници у Баренцовом мору су државна тајна и неће бити објављени, изјавио новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на питање о типу пловила.

„Врховни командант има све информације, али ти подаци не могу бити објављени јер се то односи на категорију апсолутно тајних података. Апсолутно је нормално да се ово не објави”, нагласио је Песков, пренео је Тасс.

Он је додао да ти подаци неће бити откривени ни у будућности. „Постоје поверљиве информације, ова тајна се чува у интересу државне и националне безбедности”, рекао је Песков и истакао да је ово апсолутно нормална пракса и да ту нема ничег илегалног.

Песков је одбио да коментарише да ли је подморница имала нуклеарни реактор, рекавши да је то питање за руско Министарство одбране. Председник Русије Владимир Путин одржао је састанак с министром одбране Сергејем Шојгуом и дао му инструкције да одлети у Североморск и обезбедити спровођење детаљне истраге.

Русија жали морнаре са тајне нуклеарне подморнице „Лошарик”

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да је војна подморница у којој је у пожару погинуло 14 морнара, била на нуклеарни погон. У документу објављеном на сајту Кремља наводи се да је Шојгу рекао председнику Владимиру Путину да је пожар избио у машинском одељењу и истакао да је нуклеарни реактор у подморници био потпуно изолован, преноси Ројтерс.

Страдали подморничари

Министарство одбране није одмах саопштило који је тип подморнице у питању, нити је потврдило да је реч о нуклеарној подморници, преноси Танјуг. Министарство је саопштило да је 14 морнара умрло од последица удисања отровних продуката ватре која је избила у понедељак, док је подморница за истраживање дубоких вода спроводила војни надзор у руским територијалним водама.

У саопштењу руског Министарства одбране прецизирано је да је подморница мерила морске дубине у руским територијалним водама. Министарство није именовало пловило, али су руски медији јавили су да је реч о најтајнијој подморници на нуклеарни погон са надимком „Лошарик” која је дизајнирана за осетљиве мисије на великим дубинама.

Наслов: Стање ствари

(РТС/Политика, 5. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар