Елиот Енгел: Препознајте да је Косово независно, не кривите таксе за тренутну ситуацију

Амерички конгресмен рекао да би Србија требало да прихвати да је изгубила Косово, да Косово више није део Србије

Елиот Енгел и Рамуш Харадинај (Архивска фотографија: Prishtina Insight)

Председник Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиот Енгел изјавио је да би Косово и Србија требало без изговора да се врате преговорима, али и да би америчка администрација требало да овом питању посвети више пажње, по узору на потезе ранијих администрација.

„Мислим да је дијалог увек важан и верујем и надам се да дијалог уклања многе препреке и позивам обе стране да отпочну разговоре одмах. Ако нема разговора, нема ни напретка. Морамо се покренути, јер ова ситуација предуго траје“, рекао је Енгел у интервјуу за Радио слободна Европа (РСЕ). Енгел који је 3. јула у Београду разговарао са председником Србије Александром Вучићем, а потом отишао на Косово, оценио је да је садашња ситуација „настала и пре такси“ и да није фер окривити увођење такси.

„Важно је да Влада Србије препозна и разуме да постоји независна држава Косово и да ће та држава остати независна. Надам се да ће Србија и Косово имати добре односе, од тога би корист имале обе државе и цео регион. Волео бих да видим да обе државе буду примљене као чланице у ЕУ и мислим да би свака држава требало да помогне оној другој“, додао је.

Енгел је нагласио да Приштина и Београд „треба да седну заједно што је пре могуће и да ниједна страна не би требало да користи изговоре за то да седне и разговара“.

„Уколико кренемо тим путем, никада нећемо имати разговоре. И сваки пут ћемо указати на три ствари које друга страна ради и одбити да разговарамо и онда ћемо имати застој из године у годину. Не би требало да постоје изговори у овом тренутку да не седне и не разговара“, рекао је.

На констатацију да обе стране очекују иницијативу више од САД него од ЕУ, Енгел је рекао да се боји да су „друге ствари на којима Трампова администрација тренутно ради потиснуле у други план учешће или пажњу САД“.

„САД би требало поново да обрате више пажње на разлику у мишљењима Албанаца на Косову и Срба. Мислим да су САД држава којој обе земље верују, надам се да бисмо могли више времена посветити томе, на начин на који су то радиле претходне администрације, пре свега мислим на администрацију Била Клинтона и Џорџа Буша. Велика енергија је уложена и велика пажња посвећена проблемима на Балкану, данас не толико, и мислим да је то грешка“, додао је.

Енгел је оценио да су његови разговори са Вучићем „били добри и искрени“.

„Не слажемо се око свега, али слажемо се око тога да људи морају да покушају да направе искорак по овом питању, тако да идем и на Косово. Затим ћу се вратити у Вашингтон и надам се да ћу известити администрацију у Вашингтону о ономе што сам чуо“, рекао је. Говорећи о могућности корекције границе Косова и Србије Енгел је рекао да је скептичан око корекције граница на Балкану.

„Мислим да је проблем са тим то што када једном почнете да мењате границе, где се то завршава? Верујем да не можете извршити корекцију границе само са Србијом и не помислити да ће и Република Српска желети да промени своје границе. Бојим се да ако се то питање једном отвори, то може постати Пандорина кутија, а сви смо свесни ратова који су се водили на простору Балкана свих ових година. Веома сам свестан тога. Не верујем да је то тако лако као што се чини“, навео је.

Упитан зашто на путу до Косова посећује Прешевску долину Енгел је рекао да када иде на Косово, увек се потруди да посети и српску заједницу и да је мислио да би било добро да се сусретне и са албанском заједницом у Србији.

„Идем тамо пре посете Приштини… Желим да чујем шта људи тамо имају да кажу, да ли размишљају о питањима која сте ми ви поставили, желим да чујем шта мисле о њима“, рекао је. На питање шта би у овом моменту могло бити реално за очекивати као могуће коначно решење односа Косова и Србије, Енгел је рекао да би Србија требало да прихвати да је изгубила Косово, да Косово више није део Србије.

„Србија треба то да прихвати, јер ако не прихвати, не може да очекује мир. И мислим да се то односи и на Србију и на Косово. Надам се да ће Београд бити више заинтересован за будућност свих људи на Балкану“, рекао је.

Енгел је оценио да је Србија „јако значајна земља у региону“ и да „може бити лидер“, али, како је додао, “ ако ће наставити да се претвара да се током 1999. и касније ништа није догодило, то није добар начин да се почне“.

Он је рекао да ће „на крају и српски Устав морати да се промени, јер Косово заиста више није део Србије“.

„Тамо имате милион и по Албанаца и веома мали проценат српског становништва, а од тога један део њих више не жели да живи тамо. Просто морамо да се суочимо са новом реалношћу, и што пре Београд то схвати, боље ће бити за све“, рекао је.

Енгел је поновио да је његов састанак са Вучићем био јако добар и да поштује његово лидерство, иако се не слаже увек са њим и поново позвао две стране да седну и разговарају.

„Знате, мир се прави са противницима, мир се не прави са савезницима и мислим да те две компоненте, Косово и Србија, морају да постигну мир међу собом, а ако ја у томе икако могу да помогнем, ја нудим себе и своје способности. А ако неко мисли да не могу бити од помоћи, и то је у реду, али ја верујем да људи на Косову, где су етнички Албанци у огромној већини, такође имају права да се боре за себе, а да Србија има право да буде снажан лидер у региону“, рекао је.

Говорећи о случају браће Битићи Енгел је рекао да је тај случај требало одавно да буде решен али нажалост нема напретка додајући да верује да једино верујем да Вучић може да направи неки помак.

„Једини коментар је да тај случај мора бити решен што је пре могуће, што очигледно може да уради једино господин Вучић, који може да одлучи да ли жели то да реши или не. Надам се да ће моји апели и апели других људи упућени њему имати тежину и да ће се разумети да оно што је исправно је заправо добро и за Србију, да се тај случај некако приведе крају, јер је сада попут ране која је увек отворена и која никад не зараста“, рекао је Енгел за РСЕ.

ЕНГЕЛ У ПРЕШЕВУ: НЕ ПОДРЖАВАМ ИДЕЈУ ТЕРИТОРИЈАЛНЕ РАЗМЕНЕ

Елиот Енгел, председавајући спољнополитичког одбора америчког конгреса и један од најутицајнијих албанских лобиста, боравио је данас у Прешеву, општини на југу централне Србије у којој живе већином Албанци, где је поновио да се противи идеји територијалне размене.

Како преноси приштински Зери, Енгел се у Прешеву састао са градоначелником Шћипримом Арифијем са којим је, како се наводи, говорио о свом дугом ангажману на питањима везаним за Балкан, о косовској независности и потреби постизања споразума између Београда и Приштине.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 5. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар