Патријарх Вартоломеј у писму Ђукановићу: Црква Црногорска никада није била аутокефална нити ће бити

Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски Вартоломеј упутио је писмо Председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, које достављамо на увид јавности

Патријарх константинопољски и васељенски Вартоломеј

Његова Екселенција
Мило Ђукановић
Председник Црне Горе

Ваша Екселенцијо,

Са радошћу се обраћамо Вашој уваженој Екселенцији, желећи Вама и Вашем верном народу сваког вишњег Божијег благослова.

Недавно смо у Васељенској Патријаршији били зачуђени сазнањем да сте исказали своју подршку стварању Православне Цркве Црногорске и да је Влада Ваше земље усвојила предлог закона о слободи вероисповести, који предвиђа подржављење свих православних цркви изграђених пре 1918. године, као и друге црквене имовине. Ово би значило да Ваша држава одузима право својине над црквама и имовином Свештеној Митрополији црногорској, као и осталим трима епархијама Православне Цркве Српске.

Ваша Екселенцијо, овим писмом Вам јасно и потпуно отворено саопштавамо да Васељенска Патријаршија, заједно са свим другим Православним Црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу Високопреосвећеног Митрополита црногорског Амфилохија, јерарха Најсветије Цркве Српске. Црква Црногорска никад није била аутокефална, а садашња такозвана Православна Црква Црногорска под Мирашем Дедеићем не припада Православној Цркви. Господин Дедеић није Епископ Православне Цркве, него особа рашчињена од Васељенске Патријаршије. Једини тамошњи канонски Јерарх је наш брат Митрополит Амфилохије, свеправославно признате Патријаршије Српске.

Шаљемо Вам ово писмо јер не желимо да наш љубљени народ Црне Горе дође у стање црквене изолације и одсечености од тела свеукупне заједнице Православних Цркава, с обзиром да ниједна од њих неће признати ни подржати Дедеићеву антиканонску творевину.

Оригинално писмо Патријарха Вартоломеја упућено председнику Црне Горе

Понављамо оно што смо Вам написали 2000. године: ”Уверени смо да ће Ваша драга Екселенција разумети опасност по духовно јединство народа Црне Горе, која је проузрокована покретом поменутог г. Мираша Дедеића, те да ћете се Ви дистанцирати од њега, ради добра и јединства Вашега народа.”

Ваша Екселенцијо, молимо Вас да горе написано не схватите као мешање у унутрашње ствари Ваше државе, него као жељу наше Мајке Цркве Константинопољске да помогне Вашем побожном народу у критичним историјским тренуцима.

Стога, остајемо с поштовањем, љубављу и најсрдачнијим жељама.

У Константинопољској Патријаршији, 21. јуна 2019.

Ваше поштоване Екселенције
усрдни молитвеник пред Богом

+ ВАРТОЛОМЕЈ
Архиепископ Константинопоља-Новог Рима и Васељенски Патријарх

(ТВ Храм, 27. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Срећан празник!
  Да ли је неко питао Цариградског патријарха за мишљење?

 2. Нека би нас Милостиви Господ спасао и сачувао од речи и (не) дела Цариградског и њему сличних патријараха!

 3. Нијесам ни ја тебе ништа пито!

 4. Митрополија црногорско-приморска је под јуриздикцијом СПЦ-е тако да Цариградски патријарх, са својим претензијама да буде источни папа, не треба да се меша…

 5. Miraševci čini se zadovoljni

  „PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

  http://www.antenam.net/stav/124981-po-ukrajinskom-scenariju-amfilohije-pozvao-vartolomeja-da-arbitrira-u-crnoj-gori

 6. Дичноме „М“у – Чим си се позвао на антенам.нет било је очигледно на чијој си страни, само је остало нејасно да ли то латинично „М“ значи Мирашевац или Милогорац. Иначе АНАВОЛИМИЛОВАНА и обратно.

Оставите коментар