Спутњик: Шта су војни представници Аустрије, Немачке и Бугарске радили у Новом Пазару

Са представницима Бошњачког националног већа разговарали Аустријанац Томас Ахамер, немачки потпуковник Томас Бекер и бугарски пуковник Милчо Игнатов

Застава Санџака на минарету џамије (CC by 2.0/Ian Bancroft)

Представници ресора одбране Аустрије, Немачке и Бугарске боравили су данас у Бошњачком националном већу, у Новом Пазару, где су упознати са иницијативом тог већа за решавање статуса Бошњака и Санџака, којом је затражено успостављање „специјалног статуса за ту област“.

Представници БНВ, међу којима није био и председник Већа Есад Џуџо, чија се оставка тражи управо због спора насталог у вези са поменутом иницијативом, од представника трију држава су тражили да о свему упознају своје амбасаде и владе земаља из којих долазе.

Са представницима БНВ-а су разговарали Аустријанац Томас Ахамер, немачки потпуковник Томас Бекер и бугарски пуковник Милчо Игнатов.

Како је објављено на сајту БНВ-а, представници Већа су странце упознали са главним активностима Већа и проблемима Бошњака, као и са конкретним предлозима тог већа за њихово решавање.

У БНВ-у, којим руководе већници листе Самоопредељење, коју чине представници Странке демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина, сматрају да специјални статус Санџака представља ефикасно решење политичких и територијалних спорова између суседних држава и народа на Балкану.

Ово веће је, међутим, упало у кризу због покретања ове иницијативе која је донета без потписа председника Есада Џуџа.

Џуџо је раније рекао да иницијативу није потписао јер за то није имао овлашћење од партнерске листе „Вакат је“.

Због тога је листа Самоопредељење затражила његову оставку, коју он одбија да поднесе јер, како каже, то од њега тражи „проалбански лоби“ и СДА Самџала о Већу.

Због ове кризе БНВ-у прети увођење привремених мера, уколико наредна седница не буде заказана до 27. јуна, будући да се тада навршава шест месеци од последњег окупљања већника.

Угљанинова листа Самоопредељење нема већину да би могла самостално да руководи Већем, па се не искључује могућност да листа Вакат је и листа Муамера Зукорлића, која је тренутно у опозицију, формирају нову већину и Угљанинову опцију тако пошаљу у опозицију.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар