Мило Ђукановић: СПЦ са своје четири епархије у Црној Гори зацртава „Велику Србију“

Ђукановић каже да је улога митрополита Амфилохија онаква каква може да буде улога „човека који се налази на важном месту у хијерархији СПЦ”

Мило Ђукановић (Извор: Снимак екрана/Јутјуб)

Црногорски председник Мило Ђукановић поновио је да Српска православна црква са своје три прекограничне епархије, од укупно четири колико их има у Црној Гори, чува инфраструктуру „велике Србије, те да је то више политичка него верска организација. „Дакле са своје четири епархије у Црној Гори, од које су три прекограничне, она зацртава простор ‘велике Србије’ и на тај начин поцртава оно што је њена мисија”, рекао је Ђукановић за сарајевску Н1 ТВ.

„У духу онога што је континуирано деловање Српске православне цркве и њихово поимање црногорског националног идентитета да Црногорци не постоје као нација, не постоји Црногорска православна црква, да нема црногорског идентитета, да је независна Црна Гора пролазна творевина и резултат ето неких незрелих људи који су се поигравали, али ће временом доћи све на своје јер је то у складу са њиховим основним начелом – а то је да су државе пролазна, а црква је старија од свих”, навео је Ђукановић, преноси Танјуг.

Црква је, казао је, та која управља процесима, а њена мисија је да, „када државне политике направе грешку, а по њима је независност Црне Горе грешка, грешка Србије која је то дозволила, ту је црква да то временом исправи”.

Упитан какав је улога митрополита Амфилохија у томе, Ђукановић каже да је његова улога онаква каква може да буде улога „човека који се налази на важном месту у хијерархији Српске православне цркве” и чија је матрица деловања каквом је описао.

„Мање је верска него политичка организација. Бави се више политичким него верским питањима. Он има улогу, доста је током периода допринио јачању Српске православне цркве”, казао је и додао:

„Било је ту и светлих тренутака. Подржао је демократске промене у Србији, отклонио је црногорске државне политике од Милошевићеве политике. Био је суздржане позиције уочи референдума 2006. године мада знам да је његов став дубоко против независности Црне Горе. Након тога се континуирано испољавала његова мисија Српске православне цркве у Црној Гори”.

Манастир Острог (Фото: А. Васиљевић)

Мило Ђукановић: Одлучни смо да решимо питање цркве

ПОДГОРИЦА – Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је поводом Предлога закона о слободи вероисповести да је Црна Гора одлучна да решава веома деликатно питање цркве, али и да је очекивао више од Савета општих послова Европске уније који није дао зелено светло отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Ђукановић, који је на позив амбасадора Румуније Фердинанда Нагија, био гост на радном ручку амбасадора држава чланица Европске уније (ЕУ) акредитованих у Црној Гори, рекао је да приликом решавања питања цркве неће наседати на провокације и уздржаваће се од даљег заоштравања ситуације, али ће бескомпромисно бранити своје интересе.

Црногорска влада усвојила је Предлог закона о слободи вероисповести који предвиђа да све верске заједнице, па и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета. Митрополија црногорско-приморска оштро се противи том законском решењу и тражи да се повуче.

Повлачење закона тражио је од Владе Црне Горе прошле недеље председник Србије Александар Вучић, преноси Бета.

Влада у Подгорици је одбила Вучићеву „молбу” и поручила да „не допушта било коме” да утиче на њене одлуке.

Ђукановић је нагласио значај тајминга састанка у контексту јуче усвојених закључака Савета за опште послове, недавно одржаних избора за Европски парламент и објављеног извештаја о напретку земаља Западног Балкана (ЗБ), као и дискусија о стратешким кретањима ЕУ и њеног односа према региону.

Он је оценио да су закључци Савета испод онога што су била очекивања Западног Балкана, напомињући да би боље било за стабилност региона и Европе, као и економског и демократског развоја, да је постигнут виши ниво компромиса.

„Биланс је можда реалан израз онога како стање види ЕУ, али није у сагласју са оним како га ми из региона видимо, посебно у контексту одлагања одлуке о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом”, казао је Ђукановић.

Он је додао да регион Западни Балкан никада неће бити стабилан без интеграције, и не може доживети потребан темпо економског и демократског развоја.

Зато је, према оцени Ђукановића, изузетно важна будућа умешност европске политике, да нађе баланс између онога што су очекивања према Балкану и Европе као глобалног играча.

Савет општих послова Европске уније није дао зелено светло отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али су министри обећали да ће у другом полугођу донети „јасну и садржајну” одлуку.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Milo,Milo sa cime ces pred Njegosa, jadan ne bio

Оставите коментар