Ана Брнабић: Кад се разреши питање Косова, утицај Русије ће опасти

Све док имате комплексно питање попут Косова, нормализацију са Косовом, морате узимати у обзир ко је пријатељ Приштине а ко пријатељ Београда, рекла Ана Брнабић у Лондону

Ана Брнабић u лондонском Четам хаусу (Извор: Снимак екрана)

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да су два кључна приоритета спољне политике Србије чланство у Европској унији (ЕУ) и регионална стабилност, повезаност и предвидивост региона.

Брнабић је, на предавању у Четам хаусу (Chatham House) у Лондону, рекла да је Унија пре свега мировни пројекат, а то су многи у Европи заборавили.

Људи узимају мир „здраво за готово“ и више се фокусирају се на економску страну ЕУ, а за мене, Европа ће увек бити успешан пројекат због тог очувања мира, рекла је Брнабић.

„Тај пројекат није комплетан без Балкана као његовог дела и то је највећи квалитет које ће проширење донети на Балкан, мир и стабилност који су веома потребни региону“, нагласила је Брнабић.

Верујем да Србија дели вредности ЕУ и њено природно место је у породици европских народа, нагласила је премијерка Србије, наводећи да је скоро 70 одсто инвестиција из земаља ЕУ, а исто толико трговине је са земљама Уније.

Економски тамо припадамо, додала је она, а политички немамо план „Б“, као што неки људи мисле.

То је наш стратешки циљ и без обзира ко је на власти у Србији, скоро 80 одсто посланика је проевропске оријентације, предочила је Брнабић.

Када је реч о преговарачким поглављима, Брнабић је говорила да је за друге земље Поглавље 35 везано за тзв. остала питања, док је за Србију је повезано са питањем Косова. То је за Србију политички најтеже, док су остала поглавља подељена на три стуба – економске реформе, јавна администрација и владавина закона, рекла је она у Лондону 18. јуна, а преноси N1.

Одговарајући на питање о односима Србије и Русије (видео снимак овде), Брнабић је рекла:

„Ми имамо традиционално добре и присне односе са Русијом, знате ту су језик, религија, култура… Што се тиче економије, она је највећим делом везана за енергетику. Мислим да зависимо отприлике од 95% њиховог гаса. Али исти је случај и са многим европским државама и чланицама ЕУ. Мислим да ми треба да будемо отворени и искрени у вези са тим. То не омета наше евроинтеграције и томе смо увек отворено говорили и са Бриселом и са Москвом, да је наш стратешки циљ улазак у ЕУ. Али, све док имате комплексно питање попут Косова, нормализацију са Косовом, то увек утиче на то ко је пријатељ Приштине, а ко пријатељ Београда. Када се једном разреши питање Косова, а мораће једном – ја се надам пре него касније, због младих генерација – тај политички утицај [Русије] ће нестати, а наши односи ће бити уравнотеженији. Кад погледате руске инвестиције – видите да их нема много у Србији, то је заправо једино НИС. Имамо добре односе, људи се осећају блиским са Русима, ми нажалост имамо ’одлив мозгова‘, али људи не иду у Русију, иду у Западну Европу“. (на видео снимку 42:00-44:00)

Руска агенција „Евроазија дејли“ подсећа да је Ана Брнабић, убрзо након преузимања функције 2017. године, у интервјуу америчком „Блумбергу“ изјавила да би, ако је већ избор између ЕУ и Русије неумитан, Београд изабрао Европску унију.

Наслов и опрема: Стање ствари

Прочитајте још


ИЗМЕНА: Нова верзија чланка има дотеранији превод видео снимка од 42. до 44. минута (21. 6. 2019. у 9:38).Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. Koliko je EU faktor mira videli smo 99. god. a posledice jos osecamo i ko zna do kada cemo.

 2. Самопотирање до краја!
  У ствари, она не потире себе, јер не припада српском народу, срцу, духу и историји. Она потире оне за које је добила задатак да уништи. Њен народ – долар!

 3. Свим читаоцима Стања ствари топло препоручујем књигу Дух самопорицања. Прочитајте је, информишите се, а онда кренимо заједно у одлучну борбу против титоистичких демона.

 4. Питање Косова и Метохије се не може решити без Русије!
  95% смо енергетски зависни од руског гаса, тако да су џаба
  70% европских инвестиција, ако Руси заврну славину гаса.

  Драган Славнић

 5. Мислим да зависимо отприлике од 95% њиховог гаса.

  Зависимо? Како је могуће да зависимо од удела увоза руског гаса а да не зависимо од удела страних инвестиција из Европске уније (каже око 70%) или удела нашег извоза на тржиште Европске уније (сумњам да не могу да супституишу софистицирано српску дрвну грађу, малине, купине и остало).

  Али, све док имате комплексно питање попут Косова, нормализацију са Косовом, то увек утиче на то ко је пријатељ Приштине, а ко пријатељ Београда.

  Најсулудија реченица у новијој српској политичкој историји – с једне стране имамо савез европских држава који прикључење Србије условљава фактичким прихватањем нове државе на српској територији; с друге стране имамо државу која подршку српској целовитости не условљава практично ничим – осим вероватно неувођењем санкција. Србија није признала територијалне промене на истоку Европе (нити је Русија на тако нешто присиљава) као замену за политичку подршку или изнуђивање на основу енергетске зависности.

 6. Mrs (ili Mr?) Burnabitch носи мушко одело јавно дајући основа за просто психолошко тумачење сопствене фрустрације због чињенице да нема мушко споловило. Међутим, недостатак истог је не спречава у игрању једне од главних улога у дневном (под)је.(ава)ању Срба какво ови нису доживели кроз целу историју.

  Иначе, у горњем тексту, кључна порука није о Русији него у констатацији да ”…скоро 80 одсто посланика је проевропске оријентације”.

  То значи да се окивање народа у букагије и ланце колонијалног ропства у ствари изводи у оквирима домаћег правног поретка јер ”наша” Скупштина већински изгласава законе противне државним и народним интересима.

  Скоро сви закони су преписани по страном моделу, а од оних главних остала је само једна реченица у Уставу, која када се уклони, Србија ће *легалним* путем извршити самоампутацију осмине своје територије…

  Треба бити политички и ментално заслепљен па не видети да је окупација под Турцима била мање зло јер онда је довољан је био један Карађорђе да запали пламен слободарског покрета.

  У садашњим условима Карађорђе би био унапред осуђен као злоумишљеник и ратнохушкач а устанак се не би десио.

  Вративши се на феномен Mrs (ili Mr?) Burnabitch — на анегдотском нивоу, изгледа да се ситуација може сажети у једну реченицу која може деловати као простачка, али далеко простачкије је оно што нам се (поносно) дешава.

  Како год звучало, јасно је да у политичко-државотворном-слободарском смислу — Срби показују да више немају му*а па онда може да их је*е жена без ку**а.

Оставите коментар