Весли Кларк: НАТО јесте окружио Србију, али je проблем Русија

Господин Путин има прилику, када му затреба криза, он може да започне кризу – можда овде, можда у Украјини, можда у балтичким земљама, рекао Кларк за РТК

Весли Кларк на Косову (Фото: Facebook/Wes Clark)

Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, командант НАТО-а током рата на Косову 1999. године, оптужио је Русију да одржава Балкан као „кризу на чекању“, изазивајући узбуну око једне хуманитарне базе која је у потпуности окружена земљама НАТО-а.

Кларк је ове недеље био на Косову заједно са другим водећим личностима из времена сукоба, да би обележио 20. годишњицу окупирања српске покрајине од стране НАТО трупа у име албанске „Ослободилачке војске Косова”. Иако није добио медаљу, као што је бивши амерички председник Бил Клинтон, или статуу попут бившег државног секретара Медлин Олбрајт, пензионисани генерал је интервјуисан од стране телевизије РТК о својој визији за регион.

У разговору са Евлианом Берани са РТК-а, Кларк је описао присуство НАТО-а на Косову као „важну сталну посвећеност“ која помаже миру и стабилности на Балкану, али је упозорио да се „претња“ од Русије појављује у региону.

„Овде се ради о томе да господин Путин има прилику… То је као криза на чекању, то је прилика коју он ставља на полицу. И у било ком тренутку када му затреба криза, он може да започне кризу – можда овде, можда у Украјини, можда у балтичким земљама”, рекао је Кларк у интервјуу за РТК.

Он је указао на руску „базу“ у српском граду Нишу, односно хуманитарни центар и центар за реаговање у ванредним ситуацијама који „има команду и контролу неопходну да се уради било шта друго што се може урадити“, те да је председник Владимир Путин недавно посетио Србију и да Србија купује руску војну технологију.

Руско-српски хуманитарни центар основан је 2012. године као специјализована ватрогасна станица и ради под руским Министарством за цивилну одбрану и ванредне ситуације (EMERCOM), а не војском. Базиран је у скромном, двоетажном преуређеном складишту које се налази одмах испред нишког аеродрома.

Кларк није рекао ни реч о кампу Бондстил, огромној америчкој војној бази на југу Косова основаној у августу 1999. године. За изградњу објекта од 955 јутара, амерички инжењери су буквално поравнали два брда и испунили долину између њих.

Он је истакао да је Србија „окружена НАТО-ом” – највероватније мислећи на прошлогодишњи пријем Црне Горе и текући процес са Северном Македонијом, али је апсурдно устврдио да не постоји „могућа претња Србији у овом тренутку од НАТО-а”, и то у истом даху.

НАТО савез је прекршио сопствену повељу, као и УН-ову, да би покренуо рат против Југославије 1999. године. Након што је окупирао Косово, под окриљем одредби Резолуције 1244 Савета безбедности УН-а, НАТО је наставио с кршењем већине одредби резолуције, те није заштитио животе и имовину цивила у покрајини од милитантних Албанаца.

(РТ/Восток, 14. 6. 2019),Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар