Метју Палмер: Београд и Приштина да одлуче да ли су и за демаркацију границе

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер током посете Приштини позвао је Косово и Србију да се врате за преговарачки сто, наводећи да је најбоље решење обострано признање

Метју Палмер (Фото: Срђан Илић)

У интервјуу за косовски сервис Радија слободна Европа (РСЕ) Палмер је поновио да Приштина мора да укине таксе на робу из Србије да би се дијалог с Београдом наставио. Он је рекао и да иницијатива немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона нема за циљ да замени Бриселски дијалог.

“Ми настављамо да подржавамо дијалог који води ЕУ. Мислимо да је за будућност Косова и Србије фундаментално да пронађу начин да нормализују односе. У најбољем случају то би значило обострано признање и отварање пута за европске интеграција и Косова и Србије”, рекао је Палмер.

Он је оценио да “таксе суштински штете стратешким интересима Косова на путу нормализације и европске будућности” и да САД  охрабрују власти у Приштини да их суспендују и омогуће дијалогу да поново почне.

“Биле оне фер или не, исправне или не, таксе су препрека напретку. А напредак је од суштинског значаја за интересе Косова, таксе спречавају да се то деси. Када се таксе суспендују или уклоне, још увек постоји отворено поље проблема око којих Београд и Приштина треба да преговарају. Тако да то не решава све проблеме, али ће омогућити странама да се врате за сто, да поново раде на проблемима заједно, уз посредство и подршку ЕУ, и уз снажну подршку и ангажман САД”, рекао је Палмер.

На питање да ли Приштина тражи од САД да се више укључе, он је рекао да су САД “посвећене томе да подрже тај процес”.

“Били смо укључени од самог почетка и спремни смо да учинимо више да га подржимо. Али, морамо да пронађемо начин да две стране вратимо за сто и да разговарају о суштинским питањима”, додао је.

На питање да ли постоје црвене линије за САД када се ради о коначном споразуму Косова и Србије Палмер је рекао да “САД нису спремне да запечате било какав споразум Косова и Србије”.

“Оно о чему смо говорили јесте да желимо да видимо споразум који је трајан, у локалном власништву, фер, праведан и спроводљив. Споразум којег ће јавност на обе стране да схвати и прихвати”, додао је.

Упитан да ли би САД подржале споразум који би се односио на промену граница, поделу или разграничење, Палмер је рекао да је одређивање граница суверено право Косова.

“Уколико Косово изабере, у склопу сувереног права, да са Србијом дискутује о границама, то је избор Косова. Ми подржавамо преговарачки процес Београда и Приштине који ће допринети потпуној нормализацији односа. То значи да ће било какав споразум бити мултидимензионални – имаће политичку и безбедносну компоненту, али и културолошку, економску, трговинску… Дакле не ради се о неком простом питању. Да ли ће такође укључити питање демаркације границе Косова и Србије, то је на странама да одлуче и сложе се. САД желе процес који ће имати подршку на обе стране”, рекао је Палмер.

Крајем прошле године косовске власти прво су увеле таксе од 10 одсто на робу из Србије и БиХ, с образложењем да је њихов циљ заштита косовске привреде. Потом је одбијен захтев Косова за пријем у Интерпол, а косовске власти су одговориле повећавањем такси на чак 100 одсто уз образложење да је то одговор на агресивну кампању Србије.

Од тада је дијалог Београда и Приштине у прекиду.

За 1. јул најављен је састанак у Паризу, који организују председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, а на који су позвани председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи.

Вучић је након недавног састанка са замеником помоћника државног секретара САД-а Метјуом Палмером , изјавио да није сигуран да ли ће бити одржан самит у Паризу. Он је навео да је Србија спремна за тај састанак, али да „не мисли да ико жели да чује да Приштина неће да укине таксе“.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да састанак у Паризу формално није сазван и да је у овом тренутку неизвесно да ли ће га бити.

“Одржаће се ако има наде да дође до неког позитивног исхода”, рекао је Дачић, наводећи да је став Србије “чврст” да се дијалог не може наставити док се не укину таксе за српску робу на Косову.

Председник Србије се и данас осврнуо на самит у Паризу. Он је навео да ће Србија бити у “још тежој ситуацији” ако га не буде било.

(Радио слободна Европа/БЕТА/Инсајдер, 13. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Помоћник заменика, или заменик помоћника, Метју Палмер вероватно је припадао старој “клинтоновској” администрацији. И они би по сваку цену хтели да заврше уговорени (и плаћени) посао са сепаратистима у Приштини. Није сигурно да председник Трамп има довољна сазнања о овој “активности” Палмера и друштва. А мотиве за разговоре и предлоге за одмрзавање преговора налазе у изјавама и порукама наших политичара. Сада је нашима најважније да се укину те “проклете” таксе од 100%. Као да осим њих нема важнијег проблема као што је атибут државности “Косова” – оснивање Војске. То нико и не спомиње, посебно не држава Србија. Има се утисак да се преговори настављају као са равноправним преговарачима. Из изјава овог Американца се види нестрпљење. Јер, преузете обавезе тадашњих вођа администрације САД према сепаратистима треба да се окончају. Па пристају и на “корисне” предлоге од стране Србије да се изврши подела територије Космета на два дела, по принципу “дај шта даш”.

Оставите коментар