Милован Дрецун: Вучићева идеја о разграничењу личи на нека решења Дејтонског споразума

Неки су, према речима Дрецуна, на Вучићеву идеју о разграничењу одмах помислили на неку линију – границу која би раздвајала Србе и Албанце

Милован Дрецун (Извор: Србин.инфо)

Председник скупштинског Одбора за Косово Милован Дрецун изјавио је за Н1 да пружа пуну подршку председнику Републике Александру Вучићу за постизање спeцифичног, одрживог и мирног решења за Косово. Греше они који, како је рекао, мисле да је разграничење само нека линија и оцењује да је реч о много сложенијем предлогу.

Скупштина Србије одржаће 27. маја седницу о Косову, на којој би извештај требало да поднесе председник Србије Александар Вучић.

Дрецун је у Дану уживо ТВ Н1 подсетио да је Вучићева идеја о разграничењу на Косову, чије детаље никада није јавно образложио, нашила на неприхватање у добром делу српске јавности, али да он спада у људе који председнику пружају пуну подршку у проналажењу, како је рекао, специфичног, одрживог и мирног решења за косовски проблем.

Неки су, према речима Дрецуна, на Вучићеву идеју о разграничењу одмах помислили на неку линију – границу која би раздвајала Србе и Албанце.

„Мислим да је ситуација много сложенија и могла би у делу да се поистовети са неким решењима из Дејтонског споразума, да не будем погрешно схваћен. Морате да нађете решење за коначни статус Косова и Метохије. Албанци кажу: ‘Прича је завршена, ми смо држава и само Србија да нас призна’. Србија каже: ‘Не, прича није завршена, нећемо вас никада признати тако’, а сада се Американци појављују и кажу: ‘Да, прича није завршена, ипак мора да се постигне договор са Београдом’. И ту видимо шансу да те велике силе коначно дозволе компромисно решење. Да не будемо само ми губитници“, рекао је Дрецун.

„Хајде да дефинишемо статус Косова и Метохије, а онда у оквиру тога статус Срба на северу, па статус Срба у Поморављу, па у Брезовици, Штрпцу, па да дефинишемо заштита светиња. Имате у Дејтонском споразуму Дистрикт Брчко, па имате коридоре према Горажду. Да пронађемо специфична решења за једну средину која је измешана, где Срби не живе само у једном делу. Мислим да је у том смислу више идеја била о разграничењу“, објаснио је гост Новог дана.

Такво решење би, према његовом мишљењу, требало да створе услове да генерације које долазе, и на српској и на албанској страни, не иду поново у ровове.

Седница 27. маја неће, међутим, бити крај парламентарних активности о Косову. Дрецун је за јун најавио седницу на којој ће бити усвојена резолуција којом ће се, како је рекао, осудити етничко чишћење које је спровела и још увек спроводи тзв. ОВК.

„Ми хоћемо да истинитим приказивањем о злочинима одговоримо на бруталне лажи из приштинске резолуције. Ја сам сада на овом месту, чиним све што могу, формирао сам радну групу која је сабрала сва сазнања о злочинима на Косову, припремио сам писмо за српски кокус (у Конгресу САД), да презентујемо наша сазнања, документацију, а не празне приче или фотографије које су настале на другом месту, као што је показала Фљора Бровина“, рекао је Дрецун.

„Срби оловком изборили опстанак“

Коментаришући јуче одржане изборе за градоначелнике четири општине на северу Косова, и убедљиву победу кандидата Српске листе, Дрецун је рекао да су се Срби „оловкама, а не барикадана“ изборили за опстанак у покрајини.

„То је ојачало капацитет српског народа и њеног легитимног представника – Српске листе, да могу да одбију покушаје Приштине да угрозе њихов опстанак“, уверен је Дрецун.

Притом је одбацио оцене опозиције и аналитичара, како у Београду тако и у Приштини, да је на Србе вршен притисак да гласају за Српску листу и да остале партије из страха нису желеле да кандидују своје представнике.

Председник Вучић је, како је навео Дрецун, позвао Србе на Косову да гласају по својој савести, а разлог зашто Београд подржава Српску листу је то што је та странка прихватила да делује искључиво у координацији са српским властима, док неке друге српске странке на Косову, према његовој оцени, служе само да појединим одлукама Приштине дају привид мултиетничности.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 20. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. “Неки су, према речима Дрецуна, на Вучићеву идеју о разграничењу одмах помислили на неку линију – границу која би раздвајала Србе и Албанце.”

  Овај, некада храбри репортер о борбама храбрих припадника Војске Југославије на државној граници са Албанијом, сада је постао ревизиониста. Он у некаквој завијеној форми размишља, као и његов шеф, на поделу Косова и Метохије. Али, да не буде сувише директан у излагању идеје о разграничењу, користи се разним терминима попут Дејтонског споразума у БиХ, дистрикта и коридора. Предлаже да дефинишемо Статус Косова и Метохије. Као да је заборављено да је то Покрајина у држави Србији. Можда овим својим наступом на ТВ жели да пробуди радозналост код опозиције која не присуствује седницама Скупштине Србије. И да њиховим присуством обезбеде легитимност евентуалних одлука о КиМ које његова странка већ има спремљене, али далеко од очију и ушију јавности у Србији.

 2. Логика, ставови, размишљања и закључци, Милована Дрецуна су ми противречни, смушени и нејасни, “замршени”, као и све оно што ради његов партијски шеф и напредњаци.

  Дрецун, црно на бело, каже: ” … уживо (на) ТВ Н1 подсетио да је Вучићева идеја о разграничењу на Косову, чије детаље никада није јавно образложио, наишла на неприхватање у добром делу српске јавности, али да он спада у људе који председнику пружају пуну подршку у проналажењу, како је рекао, специфичног, одрживог и мирног решења за косовски проблем”.

  Питам се ко је овде “побркао лончиће”, када наглашава: “…чије детаље никада није јавно образложио, наишла на неприхватање у добром делу српске јавности…”. Како нешто што није образложено, изнето у јавност, може бити прихваћено или неприхваћено, када српска јавност не зна ни о чему се ради?! Шта је онај “мањи део српске јавности прихватио”, када Вољени Вођа није ништа образложио?!!
  Биће да се Дрецун налази на страни председника из чисто прагматичних разлога (новчаних примања и положаја), да га судбина Косова и Метохије и положаја Срба и осталих народа не интересује; а како је то „специфичан случај“ битно је да се то реши на „одржив и миран начин“. Дотле ће он да ужива у привилегијама и меркати све опције да задржи своју позицију неугроженом.

  А како изгледа један од Дрецунових и Вучићевих партијских „јуришника“, онај који бјанко прихвата шефове ставове, погледајте у доњем видео-линку (смех српског идиота, на озбиљно питање)!

Оставите коментар