Дојче веле: Вучић и Рама у истом чамцу

Залеђеност дијалога Београда и Приштине довела је у питање и имиџ тандема Вучић-Рама као неког ко „завршава посао“ на Западном Балкану

Еди Рама и Александар Вучић (Фото: Picture-Alliance/DPA/A.Babani)

Пре пет година су хваљени као кључни регионални лидери, али решењу за питање Косова нису пришли. Нова посета Александра Вучића албанском премијеру Едију Рами поново је отворила питање њихових међусобних односа.

Вучића су у Тирани сачекале демонстрације покрета Самоопредељење којима, како је рекао, „није фасциниран“. Он је у главном граду Албаније учествовао на регионалном самиту „Брдо-Бриони“ и био је то још један сусрет са албанским премијером Едијем Рамом.

Однос њих двојице често се оцењује као посебан, на моменте срдачан, а на моменте затегнут. Неретко се чује да су управо Вучић и Рама „кључни“ играчи на Западном Балкану, посебно када је у питању проблем Косова.

Међутим бивши албански министар спољних послова и познати историчар Паскал Мило не види да се на том плану пришло близу решењу. „Хоризонт је прилично замућен за нормализацију односа Србије и Косова“, рекао је он у Тирани за ДW. „Само уједињен и снажан притисак великих међународних играча могао би да испослује решење за нормализацију односа на темељу реалног стања.“

Мило се осврнуо и на последњу изјаву Вучића. Наиме, српски председник је прво у једном наступу оценио да ће Косово добити сувереност на целој територији („али не мојом кривицом“), да бих одмах затим рекао да никада неће признати независност Косова.

„Последње Вучићеве изјаве опет су дате из старог Милошевићевог рова и контрадикторне су са претходним изјавама. То је речено са погледом на могуће изборе у Србији и представља храну за националистички део бирачког тела у Србији“, додаје наш саговорник.

Хоће да поправе имиџ

Залеђеност дијалога Београда и Приштине довела је у питање и имиџ тандема Вучић-Рама као неког ко „завршава посао“ на Западном Балкану. Њих двојица су проглашени „регионалним лидерима“ пре пет година када су се међусобно посетили што је био први билатерални сусрет лидера две земље после 70 година.

Протести због доласка Вучића (Фото: DWA/Ruci)

Обојица се суочавају са протестима у својим земљама на којима опозиција и демонстранти траже слободне изборе, што је додатно наштетило имиџу овог двојца.

Паскал Мило тумачи да је „пријатељство“ Вучића и Раме ипак остало нетакнуто и да одскаче од уобичајених односа на Балкану и матрице у којој су деценијама српско-албански односи. „Обојица треба да поправе свој имиџ као европски регионални лидери. Нема сумње да они у томе нису непријатељи“, каже бивши министар спољних послова Албаније.

„Пријатељство између двојице шефова држава би требало да се преточи у повећано поверење и сарадњу између две државе и народа. Али то се није десило“, указује међутим за DW Бесник Мустафај, политичар и писац из Тиране.

Политички аналитичар Александер Ципа пак види односе као прагматичне. Он за DW каже да Вучића и Раму „повезује изналажење излаза из ситуације у којој је измена граница пропала као пројекат“. Ципа каже да су Вучић и Рама сада „у истом чамцу“ у тражењу новог решења.

Ani Ruci

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 10. 5. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар