Декларација из Берлина: Србија и Косово да се поново укључе у дијалог

Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредовање ЕУ, наводи се у нацрту декларације

Састанак у Берлину (Фото: Танјуг)

У Берлину је објављен нацрт декларације који би требало да буде усвојен на састанку шефова држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Немачке, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније.

„Подсећајући на заједничку европску будућност Западног Балкана, похвалили су успешан договор Грчке и Северне Македоније око спора о имену као изванредан пример успешног решавања конфликата”, наводи се у нацрту заједничке декларације, преноси Слободна Европа.

Наглашена је важност договора о потпуној нормализацији односа између Косова и Србије за стабилност региона и европску перспективу те две државе, а учесници састанка су сагласни да било какав договор те врсте мора бити свеобухватан, политички одржив и мора допринети регионалној стабилности.

„Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредовање ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума”, наводи се у нацрту декларације.

Учесници састанка су истакли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, којег би требало да прате напори у јачању поверења, а пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

Сви учесници су потврдили опредељење да сарађују у оквирима Берлинског процеса и сложили су се да ће унапредити сарадњу како би спречили радикализацију и како би се борили против тероризма и недозвољене трговине оружјем као и нерегуларних миграција.

Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала, као и јачању улоге цивилног друштва и независних медија.

Сложили су се да су одрживе реформе кључ за европску перспективу региона и јачање отпорности друштава против изазова данашњег времена, а поново су потврдили посвећеност стабилности региона, закључује се у нацрту, који би требало да буде усвојен на састанку.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/N1, 29. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading