Бечки Стандард: Ангела Меркел позвала Вучића и Тачија да „сахране“ план о размени територија?

„Стандард“ тврди да је идеја размене територија пре свега код Срба јужно од Ибра изазвала велики страх од прогона, као и да су САД, у међувремену, одустале од те идеје

Циљ предстојеће регионалне конференције у Берлину о Западном Балкану јесте да се „сахрани“ план о размени територија, тврди бечки дневник „Стандард“.

„Канцеларка намерава да предложи да север КиМ добије једну врсту специјалног статуса – то је утемељено и у идеји Заједнице српских општина, чије је формирање договорено Бриселским споразумом, али до сада није примењено“, пише лист.

„Стандард“ пише да је Меркелова за 29. април сазвала балкански самит у Берлину, на којем треба да се „сахрани“ дискусија о промени граница по етничким критеријумима.

Самит се, наводи лист, одржава на иницијативу канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона, а позвани су премијери целог региона, уз шефове влада Словеније и Хрватске, те председника Србије Александра Вучића и председника привремених приштинских власти Хашим Тачи.

Подсећа се да је Немачка стриктно против идеје промене граница, што су подржали висока представница ЕУ Федерика Могерини, европски комесар Јоханес Хан и саветник у америчкој администрацији Џон Болтон, али и Аустрија и Мађарска, што је, указује лист, дијаметрално супротно досадашњој политици Запада.

„Мој утисак је да је дијалог изгубио на снази, па у том смислу неће ни бити размене територија“, наглашава експерт за Балкан Иван Крастев.

Фото: З. Шапоњић/Искра

„Стандард“ тврди да је идеја размене територија пре свега код Срба јужно од Ибра изазвала велики страх од прогона, као и да су САД, у међувремену, према дипломатским круговима, одустале од те идеје, јер је утврђено да би то било повезано са правним и безбедносно политичким тешкоћама. Чланови Националног безбедносног савета САД вратили су се из Европе у Вашингтон забринути и пренели су да је можда лако размењивати шуме и поља, али не и места у којима живе људи.

У Берлину, према листу, свакако сматрају да је важније да се постигне „добар споразум“ између Београда и Приштине, него брзи договор, а тај став дели и Француска, којој је на Балкану пре свега важно да се успостави већа владавина права. „Стандард“ истиче да споразум треба да доведе до нормализације „две државе“ у оквиру процеса приближавања ЕУ. Председник Србије Александар Вучић, како тврди лист, жели да за признање Косова добије нешто и у томе је подржан од појединих Европљана, што би водило ка концепту „територија за статус“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Novosti.rs/Искра, 17. 4. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар