Подршка научних радника професорки Мири Радојевић

Писмо подршке проф. Мири Радојевић потписало 106 научних радника из Србије, Црне Горе, БиХ

Филозофски факултет у Београду (Фото: МОНДО / Бојана Зимоњић Јелисавац)

Више од 100 научних радника подржало је проф. Миру Радојевић којој, како кажу, појединци са Филозофског факултета покушавају да оспоре унапређење у звање редовног професора.

Писмо подршке, које је достављено медијима, потписало је 106 научних радника из Србије, Црне Горе, БиХ.

Они наводе да је проф. др Радојевић испунила све потребне услове за унапређење и да је изабрана Комисија написала позитиван извештај, а противкандидата није било.

„Упркос томе, четворо наставника са Одељења за историју, проф. др Влада Станковић, проф. др Сузана Рајић, проф. др Милош Јагодић и проф. др Дубравка Стојановић написали су приговор на реферат“, наводи се у писму и додају да се колегиница Радојевић бави националном историјом XX века, а да њен рад јавно обезвређују један египтолог, два византолога, три средњовековца, три деветнаестовековца и наставница која предаје општу савремену историју.

„Покушавају да дискредитују не само научни рад проф. др Радојевић и њено људско достојанство већ и углед двојице шефова катедара на Одељењу за историју, писца и једног од потписника реферата“, наводи се у писму подршке.

Подсећају да све то може битно да утичу на исход гласања на Изборном већу, чиме се угрожавају како унапређење др Мире Радојевић у редовног професора тако и њен даљи останак на факултету.

„Начин на који се с њом поступа изазвао је дубоки револт свих којима је стало до угледа Филозофског факултета, Београдског универзитета и историјске науке“, наводи се у писму.

Писмо су потписали историчар Драган Алексић, Дејан Антић, са Филозофски факултет у Нишу, Ненад Антонијевић, музејски саветник у Музеју жртава геноцида, Драгиша Васић са Филозофског факултета у Бања Луци, Олга Пелцер – Вујачић, виши истраживач Историјски институт Универзитета Црне Горе, Радослав Распоповић, научни саветник Историјски институт Универзитета Црне Горе, Драга Мастиловић, декан, Филозофски факултет у Источном Сарајеву и други.

Проф. Радојевић, раније је подржало Одељење САНУ за историјске науке, чији је она дописни члан дописни члан, наведено је да је проф Радивојевић аутор седам књига, од којих су две написане у коауторству, да је написала више од 100 научних радова и уџбеник из историје за четврти разред гимназије, а добила је подршку и студената који су потписивали петицију.

Писмо САНУ професори Одељења за историју Филозофског факултета окарактерисали су као притисак и покушај утицаја на избор професора.

Они су тада навели да је Универзитет у Београду обавезан да поступа по законима и прописима који важе за Универзитет, а не по прописима за избор чланова САНУ, те да право прихватања или одбацивања предлога о избору наставника припада искључиво изборним већима факултета.

(Танјуг/Мондо, 15. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар