Хашим Тачи: Споразум са Србијом могућ до краја 2019.

Председник тзв. Косова рекао за „Гардијан“ да нема планова да се укину таксе, али је нагласио потребу за брзим напретком

„Договор о нормализацији односа Србије и Косова, слично историјском споразуму Грчке и Северне Македоније, и даље је могућ 2019. године упркос проблемима последњих месеци“, рекао је косовски председник.

Србија одбија да призна Косово као независну државу од како се 2008. године њена бивша покрајина одвојила након скоро једне деценије међународне администрације која је уследила након ратног стања 1998-99.

Рат, који је настао због бруталне репресије српских снага над косовским Албанцима. сепаратистима, имао је за последицу смрт око 10.000 Албанаца до завршетка 78-дневног бомбардовања од стране НАТО-а, чиме је окончан сукоб. Стотине Срба убијено је у осветничким нападима.

„Морамо да седнемо за сто, чак и са највећим непријатељем, али без било каквог условљавања и покушамо да саслушамо једни друге“, рекао је косовски председник, Хашим Тачи, у интервјуу за Гардијан, а уочи састанка балканских лидера у Берлину 29. априла.

Разговори између две земље прекинути су у новембру, када је Косово увело таксе од 100 одсто на робу из Србије. Тачи је рекао да нема планова да се укину таксе, али је нагласио потребу за брзим напретком.

Оклевање међународне заједнице и измешане поруке „стварају простор за националисте и популисте са обе стране границе“, рекао је он. „Сувише често то се своди на велики его и сукобе личности и сувише ретко чујемо о принципима, стандардима и вредностима“, додао је Тачи.

Тачи је рекао да је уложио сав политички капитал који је изградио током две деценије у успех преговора, а да ће њихов неуспех који траје нанети штету целом региону.

„У садашњим околностима, са овим тензијама, не видим зашто би инвеститор дошао на било коју страну да улаже у наш регион. Само ће мировни споразум донети просперитет“, рекао је он.

Тренутни половични статус Косова, које су признале неке земље ЕУ а неке не, значи да су грађани Косова једини Европљани западно од Белорусије, којима је потребна виза да путују у шенгенску зону. Друге балканске земље немају ове рестрикције. Трећина радно способног становништва на Косову је без посла.

Бивши командант Ослободилачке војске Косова, која се борила за независност, Хашим Тачи, криви неке земље чланице ЕУ због компликовања процеса, алудирајући на Немачку која се, за разлику од САД, противи деловима Тачијевог предлога, посебно оног дела који је Тачи описао као „корекција граница.“

Незванично се као предлог помињало то да се већински српска област на Северу Косова припоји Србији, а да се већински албанска Прешевска долина на југу Србије припоји Косову. У пракси, на Северу Косова постоји нека врста дуплог суверенитета, са утицајем са Косова и из Србије.

Тачи се залагао за размену територија али се томе противи Немачка, страхујући да ће то подстаћи полу-успаване захтеве за прекрајање граница дуж етничких линија у другим деловима Балкана, укључујући и делове Босне и Херцеговине где су Срби већина. САД, са којима Тачи одржава блиске односе, расположенији су за овај план.

Тачи је казао да би „демаркација граница“ била део сваког свеобухватног споразума о узајамном признању. „Не може бити границе по етничким линијама. То је немогуће, и Косово и Србија ће остати мултиетничке државе“, истакао је он.

Косово је крајем 2018. године увело таксе од 100 одсто на српску робу, истичући да Србија инсистира на њиховом уклањању као предуслову за поновно покретање преговора. Увођење царина довело је до оставке четири градоначелника у општинама на Северу Косова.

„Косовски Срби су се повукли из политичког живота на Косову, укључујући полицију и правосуђе на северу Косова“, рекао је Тачи, додајући: „Нико нема одговор како да се крене напред, а највеће жртве су становници Косова, а посебно косовски Срби.“

Извор: The Guardian (текст је изворно преведен са енглеског)

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 15. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар