Драгана Трифковић: Војна неутралност Србије постоји само на речима

Војна неутралност Србије постоји само на речима. У пракси Србија десетоструко више сарађује са НАТО и САД него са  свима осталима заједно

Александар Вучић и Јенс Столтенберг (Фото: Stephanie Lecocq/EPA)

Разговарали смо са Драганом Трифковић, чланом Председништва Двери, о односима Србије према сарадњи са НАТО и Русијом.

Да ли Србија више сарађује са НАТО пактом или Русијом?

Срби никада неће моћи да опросте агресорима из НАТО, то је Вучићева лична иницијатива као и план о тзв. разграничењу Косова који заправо значи признавање Косова.

Српска напредна странка је 2015. године постигла највећи могући ниво сарадње са НАТО и Вучићу нико не треба да верује да неће увести Србију у НАТО. Што се више куне у то да неће, то постаје све сумњивији.

Александар Вучић се служи пропагандом и обележавањем годишњице НАТО како би прикрио своју сарадњу са НАТО коју спроводи кроз договоре које је тајно потписао. Међутим он нема никакву идеју да заиста покрене питање одговорности НАТО за агресију на Србију 1999. иако сада за то постоји међународна подршка. Сва његова критика НАТО је чисто маркетиншке природе, а иза тога се одвија најтешња могућа сарадња.

Вучић тврди да Србија води политику војне неутралности. Како Ви на то гледате?

Ако Вучић тврди да Србија води независну политику због чега онда не даје дипломатски статус Руско-српском хуманитарном центру, иако је то раније обећао, а НАТО агресорима је дао комплетан дипломатски имунитет на територији Србије и многа друга права.

НАТО не сметају војне вежбе са Русијом, јер су оне малобројне и служе за алиби и манипулацију проруским бирачким телом односно за стварање лажне слике о избалансираној политици. С друге стране НАТО и САД су забраниле Вучићу давање дипломатског имунитета Руско српском хуманитарном центру.

Да ли ће Србија увести санкције Русији?

Вучић стално понавља како Србија никада неће увести санкције Русији, као да постоји неки разлог да то уради али ето он се томе опире. Санкције само формално не постоје иначе режим Вучића не дозвољава улазак руског капитала што је до сада више пута у пракси потврђено. Русија је одбијена у поступцима приватизације иако је давала боље понуде, само због тога што је Запад Вучићу забранио да дозволи улазак руског капитала.

Ако се већ Вучић хвали тиме да купује руско оружје због чега не купи системе С 300 ПВО који могу Србији да омогуће суверенитет и територијални интегритет.

Вучић тврди да мора да сарађује са НАТО због тога што КФОР штити Србе на КиМ. То је ноторна лаж јер управо је погром над Србима 2004. године спроведен уз мониторинг КФОР-а.

Војна неутралност Србије постоји само на речима. У пракси Србија десетоструко више сарађује са НАТО и САД него са  свима осталима заједно.

Извор: Министарство одбране Србије

Каква је политика Двери према КиМ, с обзиром да се у јавности говорило о некаквим тајним документима?

Не постоји никакав тајни документ Двери, постоје само тајни договори Вучића и Тачија којим Вучић треба да испуни своју обавезу и потпише признање Косова.

Двери имају врло јасну политику очувања КиМ у саставу Србије и предали су предлог Скупштини који се односи на очување КиМ у саставу Србије. СНС већ 3 године не сазива седницу о КиМ, јер председник Србије неуставно води тајне преговоре са ратним злочинцем.

Савез са Србију је у свом програму од 30 тачака навео да се залаже за решавање косовског проблема у складу са 1244 и Уставом, док Вучић говори о томе како је 1244 лоша за нас и договара са Тачијем да заједнички потраже измену Резолуције 1244 и тиме превазиђу проблем руског вета у УН.

Бивши председник Србије Борис Тадић је одбио да потпише Бриселски споразум којим би угасио институције државе Србије на КиМ и поставио границу између Косова и остатка Србије. То је разлог због ког је изгубио власт. Вучић је оберучке прихватио и испунио такве захтеве уз прихватање обавезе и о признању Косова, како би дошао на власт.

Власт тврди да су протести малобројни и да људи који учествују у њима имају антируске ставове?

Информације о броју људи који посећују демонстрације и о њиховим антируским ставовима су апсолутно нетачне. Објављивањем таквих неистина Вучић сам повећава број учесника на митинзима.

Вучић тврди да је 90% оних који протестују против његове политике за НАТО што нема везе са истином. Протести немају везе ни са спољнополитичком ни са војном оријентацијом Србије. Они се воде против једног диктаторског режима који је увео насиље у друштво на велика врата, који крши законе и устав Србије и брани слободу говора, цензурише медије.

Када је Црна Гора прогласила независност и када су Албанци прогласили независност Косова Вучић није био на власти, али то би се десило и да је био на власти. Јер тадашња српска власт ничим није подржавала такве одлуке сепаратиста већ се напротив свим средствима борила против тога. За разлику од Вучића који плаћа Блера да лобира за независно Косово и покушава Русију да убеди у то како ће косовска независност донети мир. Нико пре њега није тао отворено радио против интереса државе а поготово не да је ту предају представљао као лавовску борбу.

Границу између Косова и остатка Србије нису поставиле бивше власти већ лично режим Вучић Дачић.

Како гледате на став Војислава Шешеља да су протести замка Запада?

Шешељ није опозиција Вучићу већ његов сарадник.

Запад подржава Вучића, а не опозицију због тога што Вучић треба да потпише договор са Приштином. Протести у Србији томе не иду на руку и због тога Запад тражи да се опозиција врати у Парламент у ком нема никакве дебате.

Опозиција не спроводи никакво насиље већ перформансе на митинзима који говоре о Вучићевом насиљу.

Прогон неистомишљеника, паљење куће новинара, медијска сатанизација неистомишљеника, претње и насиље од стране представника власти (Јутка, Лабан и сл.) вређа грађане Србије и назива их разним погрдним именима….

Вучић Американцима говори како протесте у Србији организују Руси и како представници опозиције одлазе у руску амбасаду у Будимпешти по новац за протесте. То потврђују и изјаве званичника из Хрватске и Црне Горе који се противе проруским протестима у Србији. С друге стране у Русији Вучић прича како протесте организују Американци и Сорош иако се он једном месечно састаје са Соросом. Како манипулише на унутрашњој сцени исто то ради и на међународној.

(Инфо служба Двери, 2. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Иако сам за савез са Русијом, могу да кажем да неутралност подразумева потпуну суздржаност од војне сарадње са било киме. Овако имамо девојку која своје неприпадање неком мушкарцу потврђује спавањем са сваким који наиђе.

Оставите коментар