Јенс Столтенберг: Бомбардовање није било уперено против народа

Генерални секретар НАТО-а каже да је задовољан чињеницом да су НАТО и Србија посљедњих година ојачали своје партнерство, што је добитна комбинација

Јенс Столтенберг (Фото: nato.int)

НАТО интервенција 1999. године није била уперена против народа у Југославији већ је њена улога била да заштити цивиле у ширем региону, оцјењује у писаном интервјуу за Танјуг генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг бомбардовање у коме је учествовало 19 земаља Алијансе и које је трајало 78 дана разарајући војне и цивилне циљеве у тадашњој СР Југославији.

– Не смијемо никада да заборавимо прошлост, али можемо да идемо даље и то је оно што НАТО и Србија данас раде као партнери – истиче Столтенберг.

Поводом 20 година од бомбардовања СР Југославије први човјек Сјеверноатлантске алијансе каже да врло добро зна да је НАТО и даље споран у дијеловима српског друштва.

– Сјећања на ваздушну интервенцију 1999. године су и даље врло болна за многе поготово оне који су изгубили своје вољене. Ја сам изразио саучешће породицама и свима који су током те интервенције изгубили некога, на све стране у конфликту – наводи Јенс Столтенберг.

На питање као данас гледа на ту интервенцију, поготово на чињеницу да је до ње дошло без сагласности Савјета безбједности УН, генерални секретар НАТО-а каже да је Алијанса у марту 1999. године покренула Операцију здружених снага како би зауставила хуманитарну катастрофу која се тада одвијала на Косову.

Столтенберг подсјећа да је та одлука донијета након више од годину дана, како каже, борби на Косову и након више неуспјешних покушаја УН и Контакт групе, чији је члан била и Русија, да нађе мирно и дипломатско рјешење за конфликт.

Према његовим ријечима, до краја 1998. године Милошевићеве снаге су протјерале више од 300 хиљада косовских Албанаца, а Савјет јУН је више пута упозоравао на кршење људских права на Косову и чињеницу да пораст броја избјеглих постаје пријетња за међународни мир и безбједност.

– У свјетлу ове кризе, коришћење силе од стране НАТО-а је било и потребно и легитимно. Циљ је био да се заустави војна акција и репресија против цивила на Косову, да се избјеглима омогући повратак, а хуманитарним организацијама приступ. Операција је постигла свој циљ – сматра Столтенберг.

Кфор – гарант безбједности

Он додаје да је НАТО након повлачења југословенске војске, прекида насиља и повратка избјеглих покренуо Мисију за подржање мира, под мандатом УН, Кфор, која је, тврди, до данас гарант слободе кретања и безбједности свих заједница на Косову, укључујући и Србе.

– До данас, Кфор остаје основни гарант стабилности на Косову и у ширем региону. Мисија буквално спасава животе – поручује Столтенберг и наводи примјер бебе којој је Кфор 2016. године спасао живот тако што је пребацио у српску болницу на лијечење.

– Никада не смијемо заборавити прошлост, али можемо да идемо даље. То је оно што НАТО и Србија раде у свом партнерству идући ка конструктивном односу који је од заједничке користи. Србија је јасно ставила до знања да не жели да буде члан НАТО и ми то у потпуности поштујемо – наглашава Столтенберг.

Он истиче да политика неутралности за коју се опредијелила Србија није била смијетња да НАТО и Србија буду блиски партнери.

Први човјек Алијансе при томе подсјећа на велики број својих посјета Србији претходних година, укључујући и присуство на највећој вјежби у области управљања посљедицама ванредних ситуација „Србија 2018“ која је, како каже била од користи и НАТО савезницима и Србији у повећању оспособљености за одбрану у случају природних катастрофа.

– Ми такође подржавамо Србију у развоју њених безбједносних снага и институција, што укључује и НАТО тренинге који обучавају српске војнике за учешће у међународним мировним мисијама – подсјећа Столтенберг и наводи да НАТО помаже Србији и у безбједном одлагању вишка муниције.

Сарадња у науци и медицини

Како каже, за те намјене су чланице Алијансе до сада издвојиле четири милиона евра, а 200 тона муниције је безбједно уништено. Истовремено српски научници и истраживачи раде и развијају своје пројекте кроз НАТО Програм за науку и мир, наводи и додаје да, са друге стране Србија доприноси НАТО у обуци војних медицинских служби у Ираку као и у успостављању стабилности на Блиском Истоку.

– Све су то конкретни примјери практичне сарадње која доприноси и НАТО и Србији и ширем региону. То показује и да НАТО може да има јаке односе са партнерима као што су Србија, Аустрија, Финска или Шведска, а које нису чланице Алијансе – каже Столтенберг.

На питање Танјуга како види свој лични допринос односима Србије и НАТО некадашњи премијер Норвешке и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг наглашава да је везан за Србију и да јој жели успјех.

– Ја имам јаку личну везу са Србијом. Ту сам провео дио свог дјетињства и стекао многе добре пријатеље и успомене. За мене је увијек задовољство да се вратим у Београд – наводи Столтенберг.

Он каже да је задовољан чињеницом да су НАТО и Србија посљедњих година ојачали своје партнерство, што је према његовим ријечима, добитна комбинација за обје стране и показатељ да се може превазићи заједничка тешка прошлост.

– Ја желим да Србија успије на путу који је изабрала за себе и радим на заједничкој добробити Србије и НАТО, заснованој на односима који су прихватљиви за вашу земљу и нашу Алијансу – закључио је Столтенберг.

Агенција Танјуг наводи да је питање – да ли би данас могла бити донијета одлука о бомбардовању без одлуке СБ УН, и да ли би он урадио исто што и његов претходник Хавијер Солана прије 20 година – остало без одговора, јер је још током договора о интервјуу одбачено као хипотетичко.

РТРС, Танјуг

Опрема: Стање ствари

(Искра, 26. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Stoltenberg dobro zna ko je i ko jos uvek placa najskuplju cenu bombardovanja…to su nasa deca i njihova deca….generacije koje su
  ostecene osiromasenim uranijumom.

 2. “Бомбардовање није било уперено против народа“?!
  Зашто су онда бомбардовани цивилни циљеви?

  „Према његовим ријечима, до краја 1998. године Милошевићеве снаге су
  протјерале више од 300 хиљада косовских Албанаца, а Савјет УН је више
  пута упозоравао на кршење људских права на Косову и чињеницу да пораст
  броја избјеглих постаје пријетња за међународни мир и безбједност.“?!

  Па, где су те “избеглице“ /“више од 300 хиљада косовских Албанаца“/ избегле,
  на коју од територија суседних земаља су нашли прибежиште – Албанији, Грчкој,
  Македонији, Италији, Хратској, БиХ, Словенији…???
  Није познато да су Међународни Црвени Крст, УНХЦР, УНИЦЕФ… имали било какве
  активности на територијама земаља које су прихватиле тих “више од 300 хиљада
  косовских Албанаца“, које су “протерале Милошевићеве снаге“!

  Драган Славнић

 3. Цивични циљеви су гађани из једноставног разлога – да би се нападом на цивиле и цивилну инфраструктуру изнудили политички уступци. За такво поступање постоји посебан термин. Терирозам.

 4. Када је отаџбина на мети, на мети је и народ. Како је код вас, у вашим нордијским недођијама, не знам, али наш народ није нека пука билошка маса, или руља хедонистичких индивидуа (у коју се ваши народи претварају), да би му патња његових саплеменика била страна, а разарање његове домовине нешто што га се не тиче.

  Српски народ је и те како био ваша мета, и то непосредна, о чему јасно сведочи вишедеценијска и свестрана кампања демонизације и дехуманизације нашег целокупног народа, пропраћења санкцијама, након које су уследиле касетне бомбе и осиромашени уранијумом.

  За злочин који сте ви, који умишњате да сте оличење морала и цивилизованости, починили над српским народом, и многим другим народима и земљама, заслужујете да будете стављени раме уз раме с нацистима и усташама.

Оставите коментар