Александар Вучић: Остављени смо на цедилу, молим Србе са КиМ да се стрпе још месец и по дана

Срби са Косова и Метохије најавили су на састанку са председником Александром Вучићем повлачење из тзв. косовских институција, Вучић их је позвао да сачекају месец и по дана због консултација са светским лидерима

Александар Вучић и Марко Ђурић (РТС: Кликните на слику за видео)

Председник Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је састанак са Србима са Космета за њега као председника био изненађујуће тежак, јер постоје ствари које су се десиле у последња 24 сата о којима се још не зна.

“Србија и српски народ налазе се у изузетно тешкој ситуацији као 2008, 2004. У тим тренуцима држава је реаговала или очајно или никако. Када ово кажем, говорим о претњама које добијају наши људи, таксама, а представници из Штрпца су говорили о томе колико је тешка ситуација”, навео је Вучић.

Представници Срба затражили су на састанку повлачење из свих косовских институција, а Вучић их је замолио да сачекају одговор најмање месец и по дана да би обавио консултације са важним лидерима укључујући и Кину.

Оценио је да ћемо бити у безизлазној ситуацији, ако се настави офанзивно понашање Приштине, уз низ опасних провокација.

“Захтевали су од државе Србије и од мене као председника да разговарам са Владом и траже повлачење из свих косовских институција, а то значи напуштање парламента и из свих локалних самоуправа и напуштање регионалне полиције север и напуштање тужилаштава и комплетног правосудног косовског система”, рекао је Вучић.

Aлександар Вучић са Србима са Косова и Метохије

Вучић је истакао да ће Србија наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а њему, истиче, остаје да са Владом размотри шта и како да чинимо у будућности, јер смо остављени потпуно сами.

“Остављени смо на цедилу”, констатовао је српски председник.

“Замолио сам представнике Срба да им данас не одговорим и да сачекају на одговор државе Србије још 45 дана највише, јер желим да, до сусрета са председником Кине, разговарам, телефоном или уживо, са свим најважнијим европским и светским лидерима”, рекао је Вучић.

“Ако се настави овако офанзивно понашање Приштине, ми ћемо бити у безизлазној ситуацији. Најкасније у наредних 45 дана, држава ће одговорити на захтев представника Срба са КиМ који траже повлачење из косовских институција”, подвукао је Вучић.

Додао је да је за њега била изненађење решеност Срба да напусте косовске институције, јер многи од њих живе од плата које тамо примају.

Људи су огорчени и због начина на који се траже подобни Срби да пуцају на Србе.

“Лаже Харадинај да их је 40 у косовској војсци и питам га да ми покаже тих 40 Срба. Не да нема 40, нема ни дупло мање да покаже”, рекао је Вучић.

Александар Вучић и Марко Ђурић на конференцији за новинаре

Да вам не кажем шта су све радили, уцењујући људе да их убеде да уђу у војску Косова и да пуцају на Србе, додао је председник.

“Још једном позивам све Србе да не иду у војску Косова, једино чему она служи је да се искористи за напад на Србе”, рекао је Вучић.

Србија неће дозволити угрожавање и протеривање нашег становништва са огњишта, рекао је Вучић.

Након обраћања новинарима, председник Вучић је рекао да се разговори са више од 130 представника Срба са КиМ настављају, али да он мора на састанак са Дејвидом Макалистером.

Ђурић: Ниједно решење није ни на видику

Потом је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одговарао на питања новинара. Ђурић је истакао да никаквог решења косовског проблема нема, “ни на видику”.

Марко Ђурић на конференцији за новинаре

Он је, на конференцији за штампу поводом састанка Вучића са представницима Срба са КиМ, којем и он присуствује, истакао да не може да говори о било каквим решењима, јер нема ниједно на видику, па тако ни оних које бисмо ми волели, а ни оних које би други волели.

“Не постоји ниједно решење, ни на видику”, подвукао је Ђурић. Пренео је да су Срби са КиМ на састанку затражили да Београд повећа своју помоћ.

Подсетио је да се тренутно реализује велики број пројеката помоћи грађанима на КиМ и да је тражено да се број прошири.

“Људи траже више помоћи и ми ћемо као влада у наредне две недеље ићи на измену уредбе на основу које смо у новембру усвојили план помоћи како бисмо обухватили додатне пројекте”, објаснио је Ђурић.

“Институције Србије затворене за Харадинајеве Србе”

Ђурић је поручио да су Харадинајевим “приватним министрима” из српског народа врата државних институција Србије трајно затворена.

Ђурић је поводом именовања Дијане Живић за новог косовског министра пољопривреде рекао да није прихватљиво да неко ко је Србин ради против интереса своје државе и народа и да очекује да са њим неко сарађује.

“Са таквим појединцима сарадње на било ком нивоу неће бити. Ни на нивоу градоначелника, а ни на политичком или нивоу институција неће бити сарадње”, нагласио је он.

Ђурић је истакао да такви људи не могу бити представници српског народа, јер они који су освојили 95 одсто гласова српског живља, попут Српске листе, не желе да учествују у раду косовских власти.

Ђурић је изјавио да ништа не верује политичким и институционалним лидерима косовских Албанаца и да је уверен да се они данас не би понашали тако како се сада понашају да су им благовремено слати адекватни сигнали њихових ментора.

Ђурић је подсетио да готово седам година учествује у процесу разговора са Албанцима и пет година директно, каже, брине о српском народу на КиМ, те да за све те године није видео да албански политички лидери иступају потпуно самостално.

“Ништа им не верујем, сигуран сам да су им слати адекватни политички сигнали када су најпре одлучили да таксе повећају за десет одсто, па за десет одсто, нисам сигуран да би се понашали као што се сада понашају”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србији остаје да каже ‘хвала свима’ који су вербално осудили те таксе.

Упитан да ли мисли да је сада време за уједињење Срба и власти и опозиције, Ђурић каже да су Срби на КиМ показали велику одговорност.

“Могу мирне душе да кажем да су Срби на КиМ окупљени и сложни у заштити својих сународника и да су претходних недеља одолели искушењима подела”, рекао је Ђурић.

Испричали су, каже Ђурић, да су им током тог периода прилазили лидери Албанаца и нудили све да одвоје неколико српских посланика који би им се приклонили. Ђурић каже да су им нудили министарства, агенције и различите износе новца.

“Као што видите, они то нису прихватили. Код њих преовлађује свест да друге отаџбине немају”, закључио је Ђурић.

Драгана Биберовић

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. „Срби са Косова и Метохије најавили су на састанку са председником Александром
  Вучићем повлачење из тзв. косовских институција, Вучић их је позвао да сачекају
  месец и по дана због консултација са светским лидерима“

  Зашто АВ у “консултације са светским лидерима“ не укључи Србе са КиМ?
  Зашто Срби са КиМ нису уопште били укључени у преговоре у Бриселу?

  Драган Славнић

 2. Са чела Србије, Александар Вучић :
  … Остављени смо на цедилу … бићемо у безизлазној ситуацији … ниједно решење није ни на видику

  Он ме подсећа на ЧЕЛНИКА – песму Љубомира Симовића :

  Кад треба да сева, он чкиљи,
  кад треба да грми, он жубори !
  Нити зна шта хоће, ни како ће,
  ал троножац не мисли да преда !
  Он не може, он не зна, он не сме,
  он не уме, а другоме не да !

  Не зна ко је, не зна чи је,
  не зна шта је, не зна одакле је,
  али зна да низашта са земље,
  и низакакво сијање с небеса,
  неће склонити шапу с плећке меса !

  Он не види шта му је у лули,
  а прича нам шта је за облаком !
  Он нас учи просу и пепелу,
  он нас учи рогом, он нам пут
  показује кокошијом ногом !

  На том путу наше слово бледи,
  наша нит се тањи,
  селимо се у кртице и мраве !

  С тог пута гледамо :
  сијају његови сланици и чокањи
  с места с којих су сијале свете главе !

Оставите коментар