Никола Н. Живковић: Два београдска дана

О протесту „Зауставимо велеиздају, Косово је Србија“ и гостовању председника ДСС-а Милоша Јовановића у емисији „Упитник“ РТС-а  

Протест „Зауставимо велеиздају, Косово је Србија“ (Извор: Фејсбук)

Први догађај био је у понедељак. Придружујем се оним учесницима који оцењују окупљање 18. фебруара 2019. као успешно. С обзиром на општи бојкот медија – како од стране власти, тако и опозиције – бојао сам се да нас на Трг Николе Пашића дође, рецимо, мање од три стотине. Чули сте за процене. Полиција говори да нас је било око две хиљаде.

Мој други коментар односи се наступ Милоша Јовановића на РТС-у (уторак, 19 фебруар 2019, од 21.00). Све је текло, како сам и претпостављао. А верујем, и за већину људи такво понашање Вучићевих људи не представља изненађење. Све честитке Милошу Јовановићу. Борио се као лав. Два лоша ипак не убише Милоша.

С обзиром да имам прилично искуство са медијем као што је телевизија (истина, на немачкој ТВ, и то у времену од 1990. до 2000. године), овде бих приметио следеће: Милош Јовановић је ћутке саслушао излагање Вучићевих људи. Када је, међутим, Милош Јовановић добио реч, Марко Ђурић му просто није дозволио да говори, тиме што му је стално упадао у реч, прекидао га, вређао. Чак је, барем на почетку емисије, млада новинарка скренула пажњу Ђурићу да не прекида Јовановића. То је за мене представљало пријатно изненађење. Но, после овог храброг почетка као да се водитељка уплашила сопствене одважности и престала да опомиње Ђурића.

Шта бих ја урадио? Водитељки бих скренуо пажњу на чињеницу да је Ђурић неометано и слободно могао да говори, али то исто право Ђурић не жели да пружи свом неистомишљенику. Ако водитељка није у стању да Милошу Јовановићу омогући равноправни третман, „ја, Милош Јовановић овог тренутка напуштам ТВ студио“.

Могуће да би се власт више уплашила оваквог исхода, а истинска опозиција више добила? Зашто да Вучићу дозвољавамо да му будемо декор за његово схватање демократије и слободних медија? Какав је то Јавни сервис, када двојица представника власти наступају против једног представника опозиције који, како се мени чини, вероватно представља интересе и већине српског народа?

Опрема: Стање ствари

(Блог Николе Н. Живковића, 19. 2. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Овом чланку бих додао своје запажање после гледања синоћњег “Упитника”. Водитељка је на почетку емисије покушала да буде непристрасна према учесницима. Али је током емисије ипак пришла овој двојици позиционара. То није ништа ново. Она се стално тако понаша. Јер се и сам Јавни сервис РТС тако односи према акцијама припадника Опозиције. Милошћу уредника Дневника добијају своје место понекад у трајању и до 30 секунди! Занимљиво је да знајући понашање Марка Ђурића у својим емисијама, ова водитељка, коју сматрају искусном, га често позива у госте и тиме обесмишљава целу емисију.

  2. Никола Живковић је уз овај текст приложио и филм-ТВ емисију коју треба видети, јер ТВ екран седи у нашим салонима и “шири истину”. Њихову.

    РТС је позвала три госта на дебату о Косову. Међутим, то није била дебата ; то је била борба петлова. Као публика, ми нисмо ништа ни чули ни разумели. Осим да се они свађају.

    РТС очигледно није примила госте један сат пре снимања да удобно седну и да се договоре о темама и начину дијалога. Да дефинишу шта се и како се говори. Да прихвате норму, тј да ће свакоме од њих бити искључен микрофон ако другоме упада у реч, ако прекида другога. Уместо да их укори и искључи, водитељка је настављала емисију чак и кад су сва три госта истовремено говорили. Стекао сам тужну слику : док Албанац са бима смирено и разложно говори, три Србина се черупају.

    Ни режисер ни водитељка нису почетници. Ова емисија је намерно злочиначки режирана тако да гледаоце збуни, разочара, огади и уплаши. И да их убеди да су Срби дубоко подељени, посвађани и угрожени.

    Нешто слично се дешава и у Скупштини Србије где Баба Јага и 40 разбојника константно минирају здраву дебату и не дају реч опозицији.

    Потпуно разумем и подржавам грађане који на улици протествују против човека који уцењује и понижава цео народ. Његово име је Александар Вучић.

    1 од 5
    милиона

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading