Епископ бачки Иринеј: Синод СПЦ ће на писмо хрватских бискупа одговорити у догледно време

Свети Синод је ово писмо добио пред почетак великих празника у нашој Цркви и до сада није било ни могуће ни потребно хитно одговорити на њега, пише епископ бачки

Епископ бачки Иринеј (Фото: Ненад Неговановић/Политика)

Поводом великог интересовања домаћих и регионалних медија за тему објављивања писма Хрватске бискупске конференције Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и за евентуалну реакцију Српске Православне Цркве поводом тога, обавештавамо јавност да ће се Свети Архијерејски Синод у догледно време огласити по овом питању.

Иначе, Свети Архијерејски Синод је наведено писмо добио у форми службеног акта једне званичне институције, у овом случају Хрватске бискупске конференције, који се, у црквеном контексту, па и у културном свету уопште, не може износити у јавност без сагласности адресата. Поред тога, треба имати у виду и чињеницу да се овакви службени дописи припремају месецима унапред и да се исто тако одговор на њих мора припремити пажљиво, уз прикупљање неопходног материјала. Свети Синод је ово писмо добио пред почетак великих празника у нашој Цркви и до сада није било ни могуће ни потребно хитно одговорити на њега.

Свети Синод сматра црквено и цивилизацијски неприхватљивом праксом да се службена преписка износи у јавност, али, пошто је Хрватска бискупска конференција одлучила да поступи другачије, и одговор Светог Синода ће бити јаван.

По питању изјавâ долепотписаног, истина је да никада није нападао било кога него да су његови јавни иступи и изјаве били реаговање на претходне нападе на Српску Православну Цркву и Патријарха српског. Другим речима, Епископ бачки се никада није бавио хрватским бискупима појединачно, нити Хрватском бискупском конференцијом у целини, нити неким другим бискупима у Србији, осим када је био приморан да у служби портпарола Српске Православне Цркве одговара на нападе не малог броја господе бискупа из Хрватске. Уосталом, нека иста господа изволе доказати и показати да нема усташки, проусташки и усташоидно настројених бискупа у Хрватској бискупској конференцији! Судећи према њиховим изјавама у хрватској јавности, намеће се закључак да они нису мањина у оквиру своје Цркве у Хрватској.

Епископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 9. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Хрвати опет, по ко зна који пут, доказују да чак ни на високом нивоу бискупа нису морално и културно дорасли Србима.

  Свака част Њ.П. епископи Иринеју на овом одговору.

 2. Pa, i nije im nesto odgovorio…

 3. @ Kosta Dori
  Сад ће, само што није.
  А пре тога да им буде јасно, кога patrijarh више уважава.
  https://srbin.info/2019/02/11/patrijarh-irinej-odgovorio-hrvatskim-biskupima-smeta-im-sto-vise-uvazavamo-papu/
  Колико га тек уважавају његови бискупи из СПЦ који су срећни да носе папин прстен ?
  Али, приче су једно а друго су дела.
  Ево конкретно,
  Владика Андреј Вујисић прешао у римокатолике!
  https://svetosavlje.org/vladika-andrej-vujisic-presao-u-rimokatolike/#comment-4350
  Бедно, али и очекивано.
  Од доктора који је проучавао екуменизам.
  Бар је он свестан да не може да служи два господара.
  За разлику од његове бивше браће из београдске патријаршије.

 4. @Kosta Dori

  Умете ли Ви да читате? У самом наслову стоји да ће Синод СПЦ „одговорити у догледно време“ на писмо усташоида. Шта Вам није јасно?

  Дакле, Ви ни наслов нисте прочитали, а видите да сходно да нешто коментаришете.

Оставите коментар