Колинда Грабар Китаровић: Босна и Херцеговина друга држава хрватског народа

Имамо обавезу, на основу члана 10 хрватског Устава, да пружамо посебну заштиту и бринемо о Хрватима изван домовине, укључујући у БиХ, која је друга држава хрватског народа, рекла је Грабар Китаровић

Колинда Грабар Китаровић са Драганом Човићем у време посете БиХ

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је за ТВ Н1, одговарајући на питање везано на најаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да би Република Српска могла да прогласи независност, да је то „не охрабрује нимало“.

„Већ сам дуже време забринута због стања у Босни и Херцеговини, и то непрестано истичем. Хрватска ће наставити, остаће чврсто на позицији суверене БиХ, територијалне цјеловитости и политичке независности те државе, али исто тако нећемо одустати ни од рјешавања оних питања која су се очигледно отворила и која су заправо већ тим пузајућим промјенама Дејтонског споразума довела хрватски народ у неравноправну позицију“, казала је хрватска предсједница.

Она је нагласила да „дакле, нико не тражи да хрватски народ буде равноправнији од других, међутим, конститутивност три народа у БиХ темељ је, односно, кров цијелог Дејтонског споразума. И то није неко дејтонско начело, оно је постојало и прије, гдје су се признавала три равноправна народа, на примјер из Устава из 1963. године па надаље“, рекла је Грабар Китаровићева.

„То није ништа што је застарјело ни анахроно, то је једноставно начело на којем функционише Дејтон, и уз ону обавезу коју имамо, на основу члана 10 хрватског Устава, да пружамо посебну заштиту и бринемо о Хрватима изван домовине, укључујући у БиХ, која је друга држава хрватског народа, имамо обавезе и као супотписница Дејтонског споразума да гарантујемо његову потпуно спровођење“, навела је предсједница Хрватске.

Упитана да ли је приговорила доскорашњем хрватском члану Председништва БиХ Драгану Човићу због одласка у Бањалуку на Дан Републике Српске, Грабар Китаровићева је одговорила одречно.

„Не, нисам се чула с њим. Не могу ја господину Човићу да диктирам његову политику. Понављам, БиХ је суверена држава и политичари доносе сопствене одлуке, па тако и господин Човић. Једини коме он одговара јесу његови бирачи“, оцијенила је хрватска предсједница.

(Факти, 27. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар