Комерсант: Путинова посета тест да ли је Србија спремна да буде кључни савезник Москве у региону

Москва је скептична према споразуму Србије и Косова, што жели ЕУ, страхујући да ће постати протекторати НАТО, пише лист

Владимир Путин и Александар Вучић (Фото: Танјуг/АП)

Београд – Посета Путина Београду има политички значај и треба да одговори на питање да ли је Србија спремна да буде кључни савезник Москве у региону, пише Комерсант.

Ако не, Србија ће наставити зближавање са ЕУ и НАТО, балансирајући између Запада и Русије, оцењује данашњи московски дневник.

Лист пише да председник Србије Александар Вучић у последње време активно гура идеју о разграничењу са Приштином, као услов за нормализацију односа, без чега је немогућа интеграција Србије у ЕУ.

„Москва је скептична према споразуму Србије и Косова, што жели ЕУ, страхујући да ће постати протекторати НАТО. У Москви не журе ни да подрже идеју о новом разграничењу, сматрајући да ће Београд тиме фактички признати Косово. Тако да и после данашњих разговора о косовској проблематици, њихово тумачење може бити потпуно различито, као што је било после октобарског сусрета у Москви“, пише лист.

Несугласице између Москве и Београда постоје и о још једном принципијелном питању, пише лист и наводи да је реч о хуманитарном центру у Нишу.

Незадовољство Москве изазива и то што је Србија, коју Москва сматра „кључним савезником на Балкану“, предузела последњих година низ корака према НАТО, додаје Комерсант.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92, 17. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар