Бошко Мијатовић: Американци напуштају Сирију и Авганистан

Трамп је овим потезом показао јасну намеру да реализује своју паролу „Прво Америка“ напуштањем  идеје да САД треба да буду у свакој чорби мирођија, односно да стално воде империјалне ратове на разним странама земљиног шара

Фото: Профимедиа

Пре пар дана председник Трамп најавио је брзи одлазак америчке војске из Сирије, а затим и из Авганистана. У Сирији се сада налази само 2 хиљаде војника, али овај потез значи војно дезангажовање САД на Блиском истоку, и то је оно што је шокирало већи део политичког естаблишмента и главних медија, који представљају ратну странку у Вашингтону.

Та ратна странка жели да САД буду империја, хегемона држава која одлучујуће утиче на сва збивања на свету, као Рим пре два миленијума:  центар је стабилан, а ратове води на ивици империје. Тако и данас: Америка се стално пита где да нешто ради/ратује.  На пример, Венецуела има економске проблеме, а и власт јој није по вољи Американцима, па је америчка јавност засута размишљањима шта да се ради: да се бомбардује, да се пошаљу маринци, да се обори влада подземним радом, да се уведу санкције и слично. У ратној странци се нико не пита шта Америци даје реално право да интервенише, да се са независним земљама игра како јој се прохте. Не, довољно је што је Америка најјача и што нико, па ни Кина или Русија, не сме да јој стане на пут. То је свакако политика силе, ослоњена на новац који ствара савезништва и купује подршку мањих земаља.  Наравно, увек завијена у атрактивна оправдања типа заштите слободе, демократије, људских права, стабилности итд.

Бошко Мијатовић

И тој ратној струји не смета што се баш у Сирији крше и правила америчке унутрашње политике. Боравак америчке војске у Сирији представља дуготрајну окупацију трећине те земље, а да нема ауторизацију Конгреса. Влада је својевремено овлашћена само на употребу силе против Ал Каиде, а не и  против осталих, па је и са америчког становишта боравак војника у Сирији илегалан: Ал Каида више није у игри. Али, ко мари за такве ситнице.

Као један од три наводна разлога ратне струје за даљи останак у Сирији наводи се чињеница да и даље постоје групице војника Исламске државе, које треба победити. Ово је свакако лош разлог, јер нити су они озбиљна претња нити САД раде на њиховом разбијању. И када се Американци повуку, Исламска држава имаће довољно противника за вратом: Асада, Русију, Иран, Курде, Турску…

Други разлог је заштита Курда, главних америчких савезника на локалу у борби против Исламске државе, од Ердоганове Турске. Смешно. Ако америчка дипломатија не може да обузда Турску, како би то могло две хиљаде војника на терену?

И треће: наравно, смешно је када Американци заговарају потребу одржавања стабилности у региону у коме су извршили инвазију на Ирак, оборили владу Либије, подржавају Саудијску Арабију у рату у Јемену, воде агресивну политику према Ирану, па чак су својевремено директно подстакли Асадову опозицију на побуну која је уништила Сирију. Америка је главни реметилачки фактор на Блиском истоку, а не Асад, Русија, Иран…

Доналд Трамп је овим потезом показао јасну намеру да реализује своју паролу „Прво Америка“ напуштањем  идеје да САД треба да буду у свакој чорби мирођија, односно да стално воде империјалне ратове на разним странама земљиног шара. И заиста, нема смисла вишедеценијско заглављивање у ратове у неважним земљама, у којима није стварно угрожен амерички интерес. Чак и са империјалног становишта сумњива је ефикасност америчких интервенција:  оне су далеко успешније када треба бацати бомбе, а далеко неуспешније у изградњи мирољубивих, демократских, либералних држава. Видети Сирију, Авганистан, Либију, Босну и Херцеговину, Косово… Ти резултати нису вредни трошкова – ни у људским животима, ни у новцу, ни у политичком ангажману.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 23. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар