Александар Раковић: А Његош на српским новчаницама? 

„Наше српско наслеђе је заједничко и свесрпско“, указао је Раковић и закључио да „једини проблем које Министарство културе црногорских сепаратиста уистину има је што су се конвертовали из Срба у неки други идентитет“

Илустрација: Танјуг/НБС

ПОДГОРИЦА – Историчар Александар Раковић оценио је неоснованим оптужбе званичне Подгорице да је Србија недавно на отварању Културног центра у Пекингу, „посегнула“ за конкретним наслеђем Црне Горе, додајући да је упитан њихов кредибилитет да уопште говоре о идентитетским питањима.

Уколико ти Црногорци, које Раковић назива, „црногорским сепаратистима“, буду наставили да говоре бесмислице, за очекивати је да нам кажу и да због Његошевог лика на српским новчаницама, српским динарима, „посежемо за културним наслеђем Црне Горе“.

„Будући да су се црногорски сепаратисти конвертовали у нови идентитет, притом на основу лажи и фалсификата, упитан је њихов кредибилитет да уопште говоре о идентитетским питањима“, каже Раковић за подгорички портал ИН4С.

„Смета им српски народни гуслар у српској народној ношњи Црне Горе, а не смета им да на Хрватској радиотелевизији, у емисији ‘Лијепом нашом’ из Тивта, фолклорни ансамбл у истоветној народној ношњи плеше у емисији која носи назив државне химне Републике Хрватске“, навео је Раковић.

Он објашњава да народну ношњу у Црној Гори као наслеђе деле и Срби Црне Горе и они који се изјашњавају као Црногорци.

Додао је да истоветну мушку народну ношњу носе и Срби у Херцеговини односно у Републици Српској.

„Тиме је та народна ношња и српска народна ношња у Црној Гори и Херцеговини. И данас као и раније. И биће“, јасан је Раковић.

Наводи да су Република Србија и Република Српска једно, а биће то и Црна Гора када се у тој републици, како каже, успостави редовно стање.

„Наше српско наслеђе је заједничко и свесрпско“, указао је Раковић и закључио да „једини проблем које Министарство културе црногорских сепаратиста уистину има је што су се конвертовали из Срба у неки други идентитет“.

Иначе, Црна Гора је са Албанијом, БиХ и Хрватском протестовала недавно код Унеска због одлуке да се музички инструмент гусле уврсте на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, захтевајући да се та светска организација изјасни да ли гусле припадају византијској или арапској култури.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг, 16. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Свака Вам част, Раковићу! Патриотски, и без дефетизма.

Оставите коментар