„Жути прслуци” на улицама Париза, полиција сузавцем на демонстранте

Више канистера сузавца испаљено је на окупљене људе у улици недалеко од Тријумфалне капије у намери полиције да их натера да се повуку

Фото Бета/АП

Француска полиција бацила је сузавац на демонстранте из покрета „жутих прслука” у близини Шанзелизеа.

Више канистера сузавца испаљено је на окупљене људе у улици недалеко од Тријумфалне капије у намери полиције да их натера да се повуку.

Неки од окупљених су узвратили каменицама и петардама, јавља Бета.

Од јутрос на Шанзелизеу протестује око 1.500 људи, према подацима полиције.

Марш „Жутих прслука” низ Јелисејска поља

ПАРИЗ – Неколико стотина демонстраната из покрета „Жути прслуци” маршира низ Авенију Јелисејских поља у центру Париза, а јаке снаге полиције настоје да их одбију, јављају француски медији.

Наводи се да се све ово дешава на неколико стотина метара од Јелисејске палате, резиденције председника Француске Емануела Макрона.

АП наводи да су се учесници протеста окупили код Тријумфалне капије, а онда мирно кренули низ авенију.

У Паризу од јутрос ухапшено 320 људи

ПАРИЗ – Од јутрос је у Паризу, где су почели протести „Жутих прслука”, ухапшено 320 људи под сумњом да су планирани насиље над људима или уништавање објеката, саопштила је управа париске полиције, јављају француски медији.

Превентивна хапшења су извршена приликом контрола личних исправа и претрага демонстраната на главним пунктовима на којима се од јутрос окупљају, пре свега код Јелисејских поља и Трга Бастиље.

Полицајци проверавају да ли демонстранти имају било какву опрему за нереде као што су заштитне наочаре, шлемови, спрејеви…

Полиција од раног јутра на улицама

ПАРИЗ – Француске снаге реда од раног јутра су распоређене у Паризу, уочи почетка протеста „жутих прслука” четврту суботу заредом, за које власти страхују да ће бити праћени новим насилним инцидентима, јављају француски медији.

Возила жандармерије примећена су јутрос пре седам сати на Тргу Конкорд, код капије Мајо и на Јелисејским пољима, док су оклопна возила већ на положају на Тргу Бастиље, преноси „Фигаро”.

У француској престоници је јутрос затворено 36 станица метроа, као и многе продавнице, јавља Танјуг.

Окупљања и блокаде демонстранта данас ће бити организоване на различитим локацијама.

Председник Француске Емануел Макрон ће данас, како наводи више француских медија, остати у Јелисејској палати одакле ће пратити ситуацију, а јуче је председник Националне скупштине рекао да ће се он обратити јавности тек у наредним данима.

Центар Париза биће данас блокиран због најављених нових антивладиних демонстрација покрета „Жутих прслука” и наћи ће се под драстичним мерама обезбеђења, пошто ће власти настојати да спрече избијање новог насиља, а у ту сврху ће, први пут од 2005. и великих нереда у предграђима великих француских градова, бити употребљена оклопна возила.

У престоници ће бити распоређено додатних 8.000 припадника полиције, а префект париске полиције издвојио је 14 зона високог ризика које ће бити у потпуности рашчишћене пре почетка протеста.

АП наводи да ће широм Француске бити мобилисано 89.000 полицајаца, за разлику од прошлог викенда када је на улицама градова било 65.000 припадника полиције. У тим протестима је повређено више од 130 људи, а више од 400 особа је ухапшено у најгорем уличном насиљу виђеном у Француској последњих деценија.

Поред затварања Ајфелове куле за посетиоце, многе радње и музеји, укључујући Лувр, такође неће радити из безбедносних разлога.

„Морамо да заштитимо културна места у Паризу, али и свуда у Француској”, рекао је француски министар културе Франк Риесте за РТЛ радио.

(Политика, 8.12.2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар