Георгиј Енгелхарт: Приштина увођењем такси жели издејствовати признање независности

Приштина се одлучила за озбиљан притисак не би ли на тај начин издејствовала од Београда оно што жели, рекао је  Георгиј Енгелхарт

Георгиј Енгелхарт (Извор: Срна)

БАЊАЛУКА – Научни сарадник у Институту за славистику Руске академије наука Георгиј Енгелхарт изјавио је Срни да потез Приштине да уведе таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ има за циљ притисак, прије свега на Србију, да призна фактичку независност Косова.

Он је рекао да то не крију ни високи функционери /самопроглашеног/ Косова, а да им наруку иде и млако реаговање ЕУ која тренутно има својих проблема, попут нереда у Паризу.

„Видимо и врло нервозну реакцију потпредсједника /самопроглашеног/ Косова Енвера Хоџаја који је најавио формирање неког антисрпског регионалног пакта, а све то показује да се Приштина одлучила за озбиљан притисак не би ли на тај начин издејствовала од Београда оно што жели, јер Приштина сматра да је Београд доста попустљив и да би, можда, озбиљан притисак издејствовао признање независности Косова“, рекао је Енгелхардт.

Он је констатовао да, за сада, у оваквом понашању Приштине нема потенцијала за неки оружани сукоб, али да је очигледно да се подижу тензије, те да би само јасна и недвосмислена наредба Запада могла да поправи ситуацију.

„Бивше вође ОВК у оваквој ситуацији виде прилику да тим притиском издејствују нове уступке. Не видим неки разлог због којег би то одмах прекинули, осим да добију јасну наредбу са Запада“, сматра Енгелхарт.

Он је подсјетио да је, након пропалог чланства у Интрерполу, услиједило реаговање Приштине у виду увођења „трговинског рата“ којим се директно крши Цефта споразум, али и остали прописи у вези са евроинтеграцијама, у које се заклињу политичари из региона, па и из Приштине.

Енгелхарт је оцијенио да, осим директних хуманитарних посљедица по, прије свега, српско становништво на Косову због несташице производа, „трговински рат“ може имати и тешке привредне посљедице, не само по Косово, већ и по регион.

„То није добро ни за инвестиције о којима маштају сви лидери у региону. Када водите трговинске ратове дижете и политичку тензију и онда је нормално да страни инвеститор не жели улагати у то подручје. Питање је шта овим Приштина жели да добије и да ли размишља о ширим посљедицама по Косово и регион“, рекао је Енгелхарт.

(Срна, 3. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар