Шеф египатске дипломатије објаснио шта значи „замрзнуто признање Косова“

Самех Шукри је, објашњавајући шта за његову земљу значи „замрзнуто признање Косова“, рекао да је став Египта да нема имплементације те одлуке док се кроз преговоре не постигне решење, у складу са међународним правом

Самех Шукри (Фото: Спутњик/Григорий Сысоев)

На питање да ли је Косово у овом тренутку за Египат суверена и независна држава, Шукри је за РТС рекао да не жели да „категоризује шта Косово јесте, а шта није“ јер се о томе, како је навео, „више пита међународно право и легитимитет“.

„Наша позиција, као што сам објаснио и концентрисао се на то, јесте да нема имплементације те одлуке док се кроз преговоре не потврди да је тај статус у складу са међународним правом“, истакао је он.

Он је указао и да Египат није отворио дипломатско представништво на Косову.

Шукри је подсетио и да је одлука да се призна независност Косова донета током године у којој је Муслиманско братство владало Египтом, „која је била специфичан моменат у историји земље“.

„То се десило у посебном тренутку египатске историје и та влада је смењена, и изабран је нови председник 2014. Ова влада је уважила позицију Србије и схвата колико је важно да се то питање решава у складу са међународним правом и резолуцијама Савета безбедности, и у контексту преговора под покровитељством ЕУ“, рекао је Шукри, пренео је Танјуг.

Он је оценио и да су односи Египта и Србије снажни.

Oпрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар