Србољуб Живановић: Да ли епископ Јован (Ћулибрк) покушава да оправда Степинца?

Све оно што је епископ Јован Ћулибрк изнео на своме предавању савршено се уклапа у званичну политику Републике Хрватске и римокатолика Хрвата, предвођених њиховим бискупима

Извор: Борба за веру

Поводом предавања епископа Јована Ћулибрка у англиканској цркви Св. Јована (St. John’s Church, Lansdowe Cresecent) одржаног 22. новембра 2018. у Лондону, Епископ славонске СПЦ Јован Ћулибрк је пред око 30 слушалаца, међу којима су били свештеници цркве Св. Саве у Лондону, одржао предавање посвећено холокаусту Јевреја и других жртава хрватског геноцида против православних Срба, Јевреја и Рома.

Предавање је било посвећено јасеновачким мученицима, али је о њима било најмање говора. У своме предавању је епископ Јован Ћулибрк покушао да оправда злочине Алојзија Степинца, загребачког надбискупа, војног викара Хрватске, рекавши да је он подлегао утицају римокатоличких бискупа Независне државе Хрватске.

Наравно, није споменуо злочине које је овај злочинац починио, због којих је осуђен (иако веома благо). Навео је да је у јасеновачким логорима за истребљење православних Срба, Јевреја и Рома страдало свега 24.000 деце, иако му је било познато да је Међународна комисија за истину о Јасеновцу утврдила пре више година да су Хрвати и муслимани, уз пoмоћ римокатоличких свештеника и часних сестара убили 110.000 деце испод 14 година старости. Он је само навео онај број који се односи на децу са Козаре, коју су Хрвати покупили и побили. Такође није навео да је Хрватска држава била и остала једина земља на свету која је имала коцентрационе логоре за истребљење мале деце, чија је кривица била једино што су им родитељи били православне Срби, Јевреји или Роми. Све оно што је епископ Јован Ћулибрк изнео на своме предавању савршено се уклапа у званичну политику Републике Хрватске и римокатолика Хрвата, предвођених њиховим бискупима.

Предавање је пропратила изложба коју је припремио Музеј геноцида из Београда. Изложба је била сасвим непримерена садржају предавања епископа славонског Јована Ћулибрка. Текстови исписани на панелима су били у супротности са оним што је Јован Ћулибрк говорио. Они који су видели те панеле нису могли да закључе ко су били починиоци злочина и каква су све зверства починили кољачи Хрвати и муслимани, као и римокатолички свештеници и часне сестре.

Говорећи о јасеновачким новомученицима епископ Јовaн Ћулибрк није ни споменуо уништење Српске православне цркве у Независној држави Хрватској. Није споменуо Меморандум СПЦ о страдању, мучењу, протеривању и убијању православних свештеника у току Другог светског рата у Хрватској. Није поменуо имена Светог Вукашина из Клепаца, Св. Петра Зимоњића, митрополита Дабро-Босанског, епископа Славонског Св. Саву Трлајића, епископа бањалучког Св. Платона и многих других.

На панелу је написана неистина да су Немци основали Независну државу Хрватску. Познато је да је та држава основана приликом распада и окупације краљевине Југославије. Да су је основали Хрвати, а да су је силе осовине само признале. У Хрватској никада није било ни фашиста ни нациста. Они су се налазили само у Србији и у крајевима које су окупирали Немци. У Хрватској су би само Хрвати, са њиховом војском (домобранима) усташама и римокатоличким свештеницима који су чинили злочине у којима је учествовао цео хрватски народ. Све то је пропустио да наведе епископ Ћулибрк. Срећа је што је том предавању присуствовало тако мало особа, па нису могли да схвате погрешно предавање Јована Ћулибрка, нити пак да прихвате поруке које им је путем панела упутио Музеј геноцида из Београда.

Академик проф. др Србољуб Живановић,
Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,
Лондон, Велика Британија

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 24. 11. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Због Мишине и други се људи налазе на удару јавности. Не браним Ћулибрка. Далеко од тога. Међутим, Ћулибрк за разлику од ********* зна шта ради.

  2. Alojzije Stepinac je bio ustaša!

  3. E ako je JB to rekao onda mora da jeste

  4. Процењујући размере штете, коју један српски епископ наноси откривању и ширењу истине о размерама и починиоцима злочина геноцида над српским народом, приметимо да је овде број слушалаца био тридесет (30).

    Рекло би се, скуп безначајан, последице невелике. Али — далеко већа штета од овог конкретног пласирања дезинформација је чињеница да је подносилац таквог реферата ни мање ни више него, српски владика.

    Овакви радови и прилози српског владике су драгоцена референца ватиканско/каптолским обмањивачима за „научно“ подупирање фалсификата. Јасно је да Вл. Јован Ћулибрк по том основу има шансу да постане високо-цитирани извор.

    Крајња могућност сведоцима неправде је да се обрате Господу речима — Господе, опрости им јер не знају шта раде. Овде чак ни то није могуће јер сви добро знају шта раде, и ови из Ватикана и ови други.

Оставите коментар