Александар Вучић: У региону нико раван војсци Србије

Најављујући нова војна улагања, председник Србије Александар Вучић рекао да се у 2019. очекује ново наоружање, виши стандард припадника војске и полиције и нови дизајн униформи

Фото: МЦ Одбрана/Јово Мамула

Уз учешће 8.000 војника на десет локација широм земље и 645 борбених система, изведене су здружене тактичке вежбе бојевим гађањем „Век победника 1918–2018”. Највећа војна вежба у Србији је приређена у част стогодишњице од победе у Првом светском рату. На Пасуљанским ливадама код Краљева и на полигону Пештер вежбама је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, као и премијерка Ана Брнабић, министри из владе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, председник Републике Српске Милорад Додик, црквени великодостојници, представници дипломатског кора и други.

Фото Танјуг/Р.П

Том приликом, Вучић је, према наводима Танјуга, истакао да нико у региону не може да се пореди с Војском Србије, најављујући нова улагања, како у наоружању и опреми, тако и у подизању стандарда њених припадника. Он је рекао да ВС никоме није претња и поручио да све ово радимо да бисмо сачували слободу, независност и мир.

Фото Танјуг/Д.Г.

„Србија показује да може да чува себе. Оружје није ту да бисмо бисмо га употребили. Војници морају да буду спремни да га, не дај боже, употребе, али имамо га и унапређујемо армију, пре свега због чињенице да армија врши превентивни утицај и да свако размишља какав би одговор Србије био у случају евентуалног напада”, поручио је Вучић, додајући да, када упоредимо оно што смо имали 2013. године и данас, „то просто нису исте војске”.

Председник Србије је навео да су на вежби приказани авиони „миг 29” који обезбеђују пролаз „орловима” бомбардерима, а истакао је и учинак хеликоптера и тенкова. Грађани су, додао је, имали прилике да виде и нове „лазаре 3”, хаубицу „нора” која „туче” први пут као и извиђаче који су тако обучени да се нису могли приметити ни када им се пришло на мање од десет метара. Он је додао да Србија никада није имала више тенкова него данас, када их је сто у активном саставу.

На највећој војној вежби у региону, на десет локација учествовало је 8.000 припадника ВС са око 645 борбених система.

У саставу ВС идуће године ће бити свих 14 „мигова 29”, рекао је Вучић. Такође, очекује се још оклопних возила и тенкова из споразума с Русијом, а од „кинеских пријатеља” су наручене две батерије са по три беспилотне летелице при чему је вредност посла око 30 милиона евра. Истовремено, очекује се да стигне и нових девет немачко-француских хеликоптера „Х-145” за војску и полицију, три борбена хеликоптера „миг 35” и још три „мига 17”, а ради се и на Програму „1.500”. Вучић је најавио и нов дизајн униформи, уз повећање плата војницима за девет одсто. Стандард ће, додао је, бити повећан и припадницима полиције, док ће просечна плата у БИА бити 100.000 динара. Истовремено, буџет Министарства одбране за следећу годину ће износити око 650 милиона евра, а реално око милијарду евра.

Вучић је указао да се, осим Румуније, која има много већу војску, нико у региону не може поредити са Србијом.

„Ми и Мађари смо ту негде, а остали далеко иза. Драматично снажимо нашу војску, ти наши кораци нису од миље, то су кораци од седам миља”, рекао је Вучић, а преноси Бета.

Истичући да је задовољан вежбом, он је указао да је све „изванредно изведено, осим две ракете које су ’дале отказ’”.

Интересовање страних медија

Вежба „Век победника” изазвала је велико интересовање медија у региону али и америчког АП-а, који је оценио да ова вежба представља показивање снаге Србије у време растућих напетости око Косова, преноси Танјуг. На крају текста, АП примећује да Србију често погрешно оптужују да је изазвала Први светски рат и да се српски губици из тог сукоба, у поређењу с бројем становника и величином војске, сматрају најтежим у Европи.

Хрватски портал „Индекс” је навео да је „Век победника” једна од највећих војних вежби у региону, док је агенција Хина пренела изјаву команданта Копнене војске, генерал-потпуковника Милосава Симовића, да је приказана спремност да се „обезбеде мир свим грађанима Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност”.

Где су одржане вежбе

Пасуљанске ливаде – Вежба „Борбена група у нападу”, уз учешће више од 1.200 војника и сто средстава ратне технике – тенкова „М-84”, борбених возила, хаубица, лансера ракета, минобацача, као и авиона „миг 29”, „орао” и противоклопних хеликоптера.

Пештер – Вежбу „Борбена група на маршу с преласком у напад” је извела Друга бригада Копнене војске у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама РВ и ПВО Војске Србије, а ангажовано је око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

Тител – На ушћу Бегеја у Тису изведена је вежба десанта уз учешће 40 пловила, као и авиона, артиљерије, тенкова и пешадије.

Фото Танјуг/Р.П.

Сремска Митровица – Вежба „Тенковски батаљон на маршу”, уз ангажовање 30 тенкова „М-84” и сто војника.

Зворничко језеро – Получасовна вежба у којој су, поред артиљеријског оружја, коришћени и чамци.

Међа – Специјалци ВС приказали су убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу „малог милоша”, као и блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције „М-86”.

Јастребац – Припадници 246. батаљона AБХО, уз ангажовање 26 борбених средстава и 120 војника, приказали су формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике.

Орешац – Више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције приказало је борбу против терориста на вежби „Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе”.

Боровац – Вежба противтерористичке операције деблокаде објекта који су заузели терористи.

О Танјугу и Данасу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се Влада Србије и надлежни бавити питањем новинске агенције Танјуг, подвукавши да та агенција ради својим средствима и да сматра да добро ради. Вучић је додао да њега нападају без обзира на то шта се деси, па и у овом случају. „Прво су ме нападали када су објављивали смртовницу Танјуга на насловној страни ’Политике’, па кажу ’угасио си Танјуг’. Па онда Танјуг није угашен и сада воде хајку против свих нас зато што ради”, рекао је Вучић, а преноси Танјуг.

Говорећи о карикатурама објављеним у листу „Данас”, Вучић је поручио да ће се борити за право медија који га нападају да објаве шта год желе, па и неистине, али и да ће се борити и за своје право да народу каже шта је истина. „Онима који ме сваки дан нападају, сваки дан измишљају, цртају ме као Хитлера или његово одојче, потпуно свеједно, кажем: само ви свој посао наставите, немојте да глумите хероја, јер вам ја кажем”, навео је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар