Петро Порошенко: Руска православна црква нема шта да тражи у Украјини

Према Порошенковим речима пријем аутокефалије је упоредив са проглашењем независности Украјине пре 27 година

Петро Порошенко (Фото: РИА Новости/Михаил Маркив)

Украјински председник Петро Порошенко рекао је да Руска православна црква „нема шта да тражи“ у Украјини, те позвао „њене представнике“ да се врате у Русију.

„Зар је то нормално, да се у Кремљу хитно сазива Савет безбедности Русије под руководством Путина са једним питањем на дневном реду: Како заштитити Руску православну цркву у Украјини? Драги моји, немате шта овде да радите. Нема шта да ради овде ваша црква, ваша војска, ваше оружје. Идите кући у Русију“, рекао је Порошенко током конференције „Лекције хибридне деценије: шта треба знати за успешан напредак“.

Такође је изразио наду да украјински црквени јерарси неће одлагати одржавање „обједињавајућег“ сабора. После тога, према Порошенку, Кијев ће добити томос о аутокефалности.

„Украјина је чекала ово дугих 1030 година одмах након крштења“, рекао је Порошенко. Према његовим речима, пријем аутокефалије је упоредив са проглашењем независности Украјине пре 27 година.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Восток, 7. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

 1. Порошенко уопште није украјинац, он је молдавски јеврејин Петар Алексејевич Порошенко(рођени Валцман, после свадбе узео женино презиме) – рођен је у Одеској области. Надимци: Прашак, Прах , Чоколадни Зец. Милијардер, један од најбогатијих људи са простора бившег СССР, један од вођа и главни спонзор „Наранџасте револуције“, Јушћенков кум. Веееелики експерт за христијанизацију!!!

 2. @Tanja: „ …Порошенко уопште није украјинац, он је молдавски јеврејин Петар Алексејевич Порошенко(рођени Валцман, после свадбе узео женино презиме) …“. Молим да @Tanja објасни како је могуће да тај Петар Алексејевич (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE,_%D0%9F%D1%91%D1%82%D1%80_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87 ), како она тврди, после свадбе узме женино презиме: Порошенко, ако му се рођени тата, Алексей Иванович Порошенко (1936 – ) https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
  већ од свог рођења презивао Порошенко?
  Наведени линкови су узети са руског Yandex-а, а ако ни Руси не наводе његово наводно оригинално презиме као Валцман, зашто онда @Tanja сматра да је битно наводити да тај П.А. Порошенко “уопште није Украјинац“ – него, замислите ужаса, оно: ЈЕВРЕЈИН?? Откуда код неких особа та одвратна антисемитска особина да свакоме ко им се не допада приписују да је ЈЕВРЕЈИН? @Tanja – објасните своје мотиве!

 3. Отимаће им црквене објекте, како би Путина довели у ситуацију да војно реагује и изван Доњецка и Луганска.

 4. Porosenko ili Walzman?
  Tanja, potkrala Vam se jedna greska odnosno nepreciznost. Otac Petra Porosenka je na vencanju promenio svoje originalno prezime Walzman i uzeo prezime svoje buduce supruge – Porosenko.

 5. @Mirko благо кори своју антисемитску истомишљеницу @Tanju: „Porosenko ili Walzman?Tanja, potkrala Vam se jedna greska odnosno nepreciznost. Otac Petra Porosenka je na vencanju promenio svoje originalno prezime Walzman i uzeo prezime svoje buduce supruge – Porosenko“. Шта рећи на то? Мала грешкица – или нешто много горе: антисемитизам! Ја сам навео податке (са РУСКОГ Yandex-a) да се Порошенков отац , А.И. Порошенко родио као Порошенко, а не Walzman, и да о тој породици, са презименом Порошенко има архивских података још из 1836 г. @Mirko, дакле, “сазнаје“ да је тај А.И. на венчању променио своје оригинално презиме Walzman и узео презиме своје будуће супруге – Porosenko? Пошто @Mirko пише “ошишаном `српском` латиницом“ – у ћириличној транскрипцији то би било Поросенко, и преводу на српски отприлике: “прасенце“ – али, то на страну. Међутим, по подацима – наравно опет узетим са руског Yandex-a (https://bessarabiainform.com/2015/05/kak-zhilos-prezidentu-v-besssarabii/ ), Порошенков тата – А.И. Порошенко се оженио Евгенијом Сергејевном Онишченко (Евгения Сергеевна Онищенко)! Дакле, ако би узео њено презиме – онда би то било Онишченко. Ако @Tanjа& @Mirko желе да изразе своје противљење Порошенковој политици, могли би да кажу да је непоштен, русофоб, недостојан положаја на коме се налази, ратни хушкач,итд. итд. – али, не – они сматрају да је најгоре што се о некоме може рећи је да је он ЈЕВРЕЈИН, и да то онда све казује, јер од тога горег нема…. Ја, опет, сматрам да је антисемитизам апсолутно неприхватљив и за сваку осуду, и заиста бих волео да објасне своје мотиве.

 6. Nisam antisemit, ono sto sam napisao sam ranije procitao na jednom od portala, kao komentar.

Оставите коментар