Договор Ципраса и Грчке православне цркве

Овим оквирним споразумом предвиђено је да свештеници и црквени службеници плате убудуће примају из посебног црквеног фонда, који ће бити субвенционисан

Алексис Ципрас (Фото: А. Васиљевић)

Атина – Грчка влада и Грчка православна црква, односно премијер Алексис Ципрас и архиепископ Јероним, постигли су начелни договор да око 10.000 свештеника и помоћног особља буде скинуто са државног буџета, што, како преносе медији, отвара пут ка јаснијој подели цркве и државе.

Овим оквирним споразумом предвиђено је да ти свештеници и црквени службеници плате убудуће примају из посебног црквеног фонда, који ће бити субвенционисан.

Споразум предвиђа и решење вишедеценијског спора о имовини између грчке државе и цркве, једног од највећих власника некретнина у земљи, преноси Ројтерс.

Грчки кредитори већ дуго покушавају да увере владу да прода имовину и смањи број запослених у јавном сектору.

Према садашњем систему, плате свештеника и запослених у јавном сектору исплаћују се из буџета, што Грчку кошта 200 милиона евра годишње.

Споразум који су постигли Ципрас и архиепископ Јероним треба да потврди влада, а затим парламент и црква.

Удружење грчких свештеника, међутим, већ је најавило да ће се супротставити сваком покушају укидања статуса државних службеника.

Грчка православна црква вековима има водећу улогу у животу земље и Устав православље сматра званичном религијом.

Позивајући се на грчке медије, агенција преноси да је споразум Ципраса и Јеронима постигнут данас у складу са парламентарном дебатом о уставним променама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading