Да ли ће на предстојећем Сабору СПЦ бити скрајнуто питање Косова и Метохије

Са дубоком забринутошћу можемо да приметимо да Српска православна црква није обзнанила да ће питање Косова и Метохије бити високопозиционирано на саборском дневном реду

Пролећни Сабор СПЦ (Извор: СПЦ)

Како „Стање ствари“ сазнаје на предстојећем Ванредном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, заказаном за 6. новембар, главне теме биће кадровска решења у црквено-академским институцијама и питање црквене просвете. Архијереји СПЦ размотриће наставу веронауке у основним и средњим школама, те кадровску ситуацију на Богословском факултету у Београду.

Подсећамо, заседање почиње свега пет дана од путовања председника Републике Србије Александра Вучића у Париз, где ће се – по свој прилици и како је раније најављивано – срести са „косоварским председником“ Хашимом Тачијем. Из досадашњих немуштих најава није могуће докучити да ли ће овај париски састанак представљати важан корак ка постизању тзв. свеобухватног споразума између Београда и Приштине, који се не може читати другачије него као – у овом или оном облику – давање независности тзв. Косову.

Са дубоком забринутошћу можемо да приметимо да Српска православна црква није обзнанила да ће питање Косова и Метохије бити високопозиционирано на саборском дневном реду.

То посебно чуди и онеспокојава с обзиром да је на претходном, редовном заседању Светог архијерејског сабора, одржаном маја ове године, донет далекосежно важан документ „Порука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о Косову и Метохији“. У овом драгоценом документу оцењено је да „питање Косова и Метохије представља српско црквено, национално и државно питање првог реда“. Текст документа представља несумњиви врхунац једног мисаоног напора, благовремене реакције на неповољне политичке и државне околности. Порука је представљала правовремену и аутентичну артикулацију неспокоја оног дела јавности који се противи (анти)косовској политици српских власти.

Очекујемо да архијереји СПЦ на предстојећем саборском заседању неће сметнути с ума драгоцене речи које су послате јавности у мају ове године. Не треба искључити могућност да је забринутост због тема будућег саборског заседања претерана и да ће се СПЦ, као и у другим преломним тренуцима, показати као сигурно прибежиште оних који страхују за будућност српског Косова и Метохије. Уосталом, држимо да је реакција јавности и допринела да се на претходном Сабору Српска црква бави најважнијим питањем – не само данашњих Срба – Косовом и Метохијом, а не организационим променама и Уставом. С том надом и вером да Бог има последњу реч, завршавамо наше синовско обраћање архијерејима свете Српске православне цркве.

(Стање ствари)Categories: Моба

Tags: , ,

6 replies

 1. А шта то СПЦ још треба да каже о КиМ, што већ не говори сваки дан? Архијереји наше свете Цркве не изоставе да помену Косово и Метохију ни у једном свом проповеду, а уредништву Стања Ствари опет нешто није јасно, и налазе разлога за ‘забринутост’, тиме само уносећи додатну пометњу у редове оних који никада неће продати веру за вечеру, а међу којима предњаче управо архиејерији, свештенство и монаштво наше Цркве, и подривајући поверење у Цркву.

  Као Ваш дугогодишњи читалац поручујем Вам: стидите се ове поптуно непромишљеног и непотребног прогласа! Бог зна, није Вам први, али свакако је један од најгорих.

 2. E, мили Боже! Па ово је више него смешно – „Сзање ствари“ упозорава САСабор да поведе рачуна о КиМ. То је као кад би голобради балавац, који је напунио 18 г., и одједаред се осећа велики, те, што би рекли „ни лука јео, ни лука мири(са)о“, даје савете мајци која је изродила десетине деце, како да се брине у новом новорођенчету. У реду да у Србији има једно 100 „патриотских“ портала, једно 101 „аналитичар“, али душебризници свега и свакога па и СПЦ – што је много, моного је. Види се да уредништво воли оца Симеона рукумијског. ОЛАДИТЕ и не бламирајте се!

 3. Имам једног рођака – што би рекли: Царство му Небеско – гордијег човека не видех и не сретох. Кућа пуна икона; са мајком и братом не говори због земље (имају 300 дунума, не знају границе и не користе је, али се свађају око ње и куће у граду коју им је, акође, отац оставио) и, обавезно, „држи свећу“ Цркви. Верник је он велики, ал што рече Владика Николај да „нечастиви не само верује, него и зна Бога“. Дошао човеку поп да свети водицу у кућу, и човек користио ону пластифицирану прскалицу за кропшење. Кад је почео кропити, рођо ни-пет-ни-шест па дрско заустави човека. За иконом је имао струк/букет босиока – те нареди попу да босиоком покропи кућу. Ко вели не зна поп, а неће благодат кроз пласику, или од чега је већ, него само кроз босиок. Поп, шта ће, нек је ближе мира, послуша. Узгред руско свештенство масовно користи те „пластичне“ кропилице/прскалице. Кад почу баћушке да да пршћу по храмовима богојављенском водом сви верници мокри буду. Рођо што учи попа како се свети водица, и „Стање ствари“ што учи САСабор како се о КиМ брине – the same bullsh**!

 4. @Хаеул

  “Стање ствари“ је само изразило “бојазан“, добронамерно, и ту нема ничег
  лошег, смишљеног и омаловажавајућег

  Доказ је сама “Порука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве
  о Косову и Метохији“, која је дата у тексту!

  @Иванчић Косан

  “Види се да уредништво воли оца Симеона рукумијског. ОЛАДИТЕ и не
  бламирајте се!“?!
  Да неће, можда, Симеун рукумијски бити једна од тема о којој ће расправљати
  АС, као велика “сметња“ у животу и раду СПЦ?
  А, можда ће , у складу са речима Патријарха Иринеја, како се АВ “лавоски бори“,
  бити тема и додела “Ордена лављег срца“ поменутом АВ?

  За шкропљење светом водицом користи се босиок, код нас, а на Леванту исоп.
  Зар не каже Давид у 50. псалму: “Покропи ме исопом и очистићу се…“
  Босиљак и исоп су лековите биљке, делују антибактеријски и антисептично,
  за разлику од пластике која је, доказано, нездрава и шкодљива!
  Оставите се којекаквих новотарија и коришћење пластике у Бого-службене
  радње.
  Замислите када би се причешћивало из пластичних путира, пластичним кашичицама,
  све за једнократну употребу – што би то било врло, врло – “практично“, зар не?

  Драган Славнић

 5. @Драган

  Управо у том и јесте проблем. С којим правом Стање ствари износи своју ‘бојазан’? Чиме је оправдава? Јавним изношењем своје ничим изазване ‘бојазни’, Стање ствари доводи у питање интегритет Светог архијерејског сабора СПЦ, и тиме подрива поверење у Цркву. А то, ако већ није смишљено – а не верује да је – онда свакако јесте непромишљено, увредљиво и лоше.

 6. @Хаеул

  Заборављате да је до владавине комуниста и народ био део тог Светог Архијерјског
  Сабора /ЦКВЕНО НАРОДНИ САБОРИ/, и да је од тада искључен из рада тог Сабора,
  и ако је већ одавно срушен комунизам?!
  Изражавање бојазни ничији интегритет не урушава, па ни интегритет САС, нити подрива
  поверење у Цркву, будући да је и народ, па и “Стање ствари“, саставни и неодвојиви
  део те Цркве.
  Зашто Ви, наопако, стављате знак једнако измећу Цркве и САС, а изостављате и
  народ /мирјане/ као недвојиви део те Цркве?
  Изражена бојазан “Стања ствари“ руши само “интегритет“ нечије уображености,
  умишљаја да су само архијереји /САС/ Црква, а народ – “једна стока грдна“, која
  нема никаковг права да изрази “бојазан“!
  Ако је Патријарх Иринеј рекао, да са наш председник “бори као лав“, онда „бојазан“
  има смисла, зар не?

  Драган Славнић

Оставите коментар