Политика: Косовски медији пишу да Харадинај подржава Тачија о промени граница

Многи чланови владе, од министара до најнижих владиних чиновника, у разговорима са странцима подржавају Тачијеву идеју о разграничењу са Србијом, иако се јавно изјашњавају другачије

Рамуш Харадинај (Фото: Бета)

Приштина – За пропаст нацрта резолуције у косовској скупштини која би Хашиму Тачију онемогућила да разговара о промени границе са Србијом, део приштинских медија оптужује Рамуша Харадинаја, кога заједно са Хашимом Тачијем назива издајником косовских интереса, у корист Београда.

Чињеница да управо странке владајуће коалиције на Косову, међу којима је и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, нису гласали за ову резолуцију указује, тумаче тамошњи медији, да управо Харадинај, који се само декларативно противио корекцији границе са Србијом, не жели да блокира Тачија и његове идеје о промени граница, преноси Танјуг.

Тако Коха.нет пише, позивајући се на дипломатске изворе, да се многи чланови владе од министара до најнижих владиних чиновника, у разговорима са странцима подржавају Тачијеву идеју о разграничењу са Србијом, иако се јавно изјашњавају другачије.

Истовремено Коха поставља питање зашто управо Харадинај није спречио Тачија да тргује косовском територијом, односно зашто је премијер погазио своје речи да „промена граница на Балкану значи рат”.

„Бота сот” пише да то што посланици Харадинајеве Алијансе нису подржали резолуцију опозиције још једном је јасно показало да је премијерово противљење разграничењу само празна прича, те да, како се наводи, он нема ни интелектуалну ни националну храброст да се супротстави Тачију.

Уз подсећање на све Хардинајеве изјаве да промена граница значи нови рат, да дијалог не може бити настављен без учешћа САД, „Бота” наводи да су јуче Харадинај и његови посланици показали управо супротно: нису подржали опозицију, нису инсистирали на скупштинском мандату за Тачија и нису се заложили за „интегритет и суверенитет земље”.

„Тачи је добио сагласност за играње са границама, како то Србија и Москва желе”, пише „Бота сот”, која примећује да премијери држава света раде за свој народ, а да се косовски „председник и премијер боре само за себе”, наводи лист и констатује да је Харадинај некадашњи командант ОВК, чија су два брата дала живот за слободно и независно Косово, али да је он издао те идеале и да су његови данашњи идеали другачији. „Његова породица, пише лист, је у протеклом времену направила палате, створила добре услове за себе и ширу фамилију”, пише Бота.

Коха.нет је јуче пренела и пост који је на Фејсбуку поставио Валон Мурати, министар за дијаспору у косовској влади и председник Покрета за уједињење, који је навео да политика Приштине не би требало да се фокусира на унутрашњу политичку битку за очување Ахтисаријевог пакета и принципа непроменљивости граница, који можда баца више светла на тврдње косовских медија.

Мурати, наиме пише да је потребно да се постигне политички консензус, искористе међународне околности, и како каже, „смело отвори питање источног Косова и тражити примену реципроцитета са три северне општине Косова”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар