Посланик немачког Бундестага Петер Бајер: Ако Србија не призна Косово неће ући у ЕУ

Посланик немачког Бундестага Петер Бајер сматра да је Косово фактички независно и да Србија треба да призна „де јуре” „суверену државу Републику Косово”. У супротном, Србија неће ући у Европску унију 

Петер Бајер (Фото: НСПМ)

„Важно је да свако разуме да је од самог почетка процеса дијалога било јасно да неће доћи до нормализацију односа, или дијалога уопште, без де факто признања територијалног интегритету Републике Косова. То треба да буде јасно”, изричит је Бајер у тумачењу немачког става о коначном решењу за косовски проблем.

Бајер, који је иначе члан Хришћанске-демократске уније (ЦДУ) Ангеле Меркел и координатор трансатлантске сарадње у немачком Бундестагу, у разговору за Танјуг објашњава да је његова изјава да ће новембар бити „месец доношења одлука” за дијалог Косова и Србије под посредством ЕУ, у ствари није његова оцена, већ „предвиђање косовског председника Тачија”.

Он понавља да је Немачка против размене територија или корекције границе. Бајер наводи и да је циљ његове посете Београду, осим упознавања са напретком Србије у процесу европских интеграција, да пренесе став Немачке да су идеје о размени територија, лоше и опасне.

„Уопште не размишљамо о пружању подршке таквим идејама и та позиција немачке канцеларке Ангеле Меркел се неће променити и то је оно кључно што желим да пренесем као поруку Берлина”, изричит је Бајер.

Александар Вучић, Федерика Могерини, Хашим Тачи (Фото: НСПМ)

Он подсећа да је Меркелова била једини шеф државе у ЕУ која је јасно рекла да ово није добра идеја, да је опасна, не само по стабилност Србије и Косова, већ и опасна за Републику Српску или Украјину и случај Крим, или друге делове источне Европе, и да управо због тога“сви морају да одустану од такве идеје одмах”.

На питање шта онда Немачка види као могуће решење Бајер саветује: „Концентришете се на Бриселски споразум и његову имплементацију. Нема нових услова, нити црвене линије које постављамо. Сматрам да обе стране, Срби и Косовари, као и Комисија ЕУ и високе представнице ЕУ, треба да се врате корак назад и прочитају шта је било договорено у Бриселском споразуму и шта је постигнуто до сада”, поручује он. А као једно од прихватљивих опција за решење Бајер наводи такозвани модел „Две Немачке”.

„Сада је време да се анализира овај модел и друге опције, али нико не сме да живи у илузији да ће постићи мирно решење цртајући нове границе засноване на етничком принципу”, изричит је Бајер.

Он истовремено истиче да процес дијалога Београда и Приштине није мртав, нити верује у опцију замрзнутог конфликта. „Знамо да се наставља дијалог на техничком нивоу, и то јесте напредак који јасно показује да процес није мртав. Ово није замрзнути конфликт, нити ће бити. Србија и Косово, као и ЕУ, треба да буду активне и нико не треба да се залеће ка лаким решењима или решењима које на прву лопту изгледају лаке, закључује Бајер.

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: НСПМ)

Он објашњава да је у процесу стабилизације и интеграције у ЕУ сада одлучујућа свака недеља и да је због тога сматрао да је време да дође у Београд и разговара о предлогу о размени територија, односно да је желео да се лично увери какав напредак је постигла Србије на путу ка Европској унији.

„То је најважније. Колико сте суштински напредовали у правним реформама, у владавини права, борби против корупције“.

На питање какав је став Немачке о процесу формирања косовских оружаних снага Бајер каже да је немачка војска већ 20 година на Косову у оквиру КФОР и да је то најдужи стаж који је имала до сада у страним мисијама, али да је њихова бројност током година смањена, а активности сада усмерене „на тренинг и консултације”.

„Србија не треба да буде уплашена због процеса трансформације косовске безбедносних снага у косовску војску”, сматра Бајер. Став Немачке је, каже, да транзиција треба да буде урађена глатко, не превише брзо. То је важан процес, каже он, „јер Косово треба да преузме одговорност за своју безбедност у будућности.”

(Танјуг)

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 24. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. “Ако Србија не призна Косово неће ући у ЕУ – изјавио је посланик немачког Бундестага Петер Бајер…” Договорено, `ајд` сад сиктер из Србије !

Оставите коментар