Скупштина тзв. Косова усвојила законе о оснивању војске

Српска листа је пре почетка седнице саопштила да се категорички противи усвајању ових закона, а након тога њени посланици су напустили парламент

Фото: Бета

ПРИШТИНА Косовска скупштина је брзински у првом читању усвојила и други владин предлог закона о трансформацији Косовских безбебносних снага у војску.

За други закон је од 100 присутних посланика у сали, од укупно 120, гласало њих 98. Реч је, како се наводи, о закону који дефинише надлежности, организацију и функционисање КБС као „мултиетничке, професионалне, наоружане и овлашћене силе да служи у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом у одбрани територијалног интегритета, грађана, имовине и интереса Републике Косово и која подлеже демократској грађанској контроли”, пренела је Газета Експрес.

Претходно, посланици су усвојили закон о трансформацији Министарства КБС у Министарство одбране.

За овај закон гласао је 101 посланик од 102, колико их је било присутно у сали.

Српска листа је пре почетка седнице саопштила да се категорички противи усвајању ових закона, а након тога њени посланици су напустили парламент.

Опозиција у Приштини: Прво расправа о законима о трансформацији КБС

ПРИШТИНА – У Приштини је данас почела седница косовске скупштине на чијем дневном реду би требало да се нађу три владина предлога закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску.

Седници присуствују посланици најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова и само један посланик из редова Самоопредељења, а реч је о Глауку Коњуфци, пренео је портал Зери.

Дневни ред парламента садржи више од 40 тачака, па је на самом почетку шеф посланичке групе ДСК Авдулах Хоти тражио да се сет владиних закона о трансформацији КБС, разматра као прва тачка данашње седнице.

„Захтевамо да прво ступе на снагу три закона о трансформацији војске, а затим ћемо расправљати и о међународним споразумима”, рекао је Хоти и додао да је то услов да опозиција учествује у раду парламента, јавља Танјуг.

Посланик владајуће ДПК Гаимете Муслиу критиковао опозиционе странке због тога што нису учествовале у гласању о закону о меморијалним комплексима.

Муслиу је рекао да није могао да верује да странка, која стално има „пуна уста” националног уједињења, не гласа за спомен комплекс Адему Јашарију.

„Гледајући понашање неких политичких партија, чини се да желе да неки споменици буду проглашени непожељним и уништени, а историја да се заборави”, рекао је.

Посланици опозиције генерално бојкотују рад парламента, али су најавили раније да ће учествовати само у расправи о законима о трансформацији КБС.

Српска листа напустила седницу Скупштине

ПРИШТИНА– Посланици Српске листе напустили су данас седницу косовског парламента након што је почела расправа о законским предлозима који се тичу формирања Безбедносних снага Косова, јавља Бета.

Претходно је Скупштина Косова прихватила захтев Демократског савеза Косова да предлози три закона о Безбедносним снагама Косова буду разматрани у оквиру прве тачке дневног реда данашње седнице.

(Политика, 18. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар