Дејвид Мекалистер: Крајем новембра имаћемо коначни извештај о дијалогу Београда и Приштине

Европски парламент подржаће сваки споразум о којем ће се сагласити обе стране и који ће узети у обзир и међународне законе и ситуацију у региону, каже Мекалистер

Дејвид Мекалистер (Фото: НСПМ)

Председник Комитета спољних послова Европског парламента Дејвид Мекалистер је након састанка са вицепремијером Косова Енвером Хоџајем, између осталог истакао да Европски парламент подржава дијалог између Београда и Приштине, који би требало да се оконча правно обавезујућим споразумом.

Како преноси РТК, он је додао да Комисија за спољне послове прати процес дијалога и да ће ускоро имати став о томе.

“Европски парламент расправља о односима између Косова и Србије, имаћемо гласање наредне недеље у Канцеларији за спољне послове, и до краја новембра имаћемо коначан извештај. Европски парламент истиче мултиетничку природу Косова и Србије и подржава дијалог као начин помоћу којег ће се доћи до споразума. Такође, подржаће сваки споразум о којем ће се сагласити обе стране и који ће узети у обзир и међународне законе и ситуацију у региону”, рекао је он.

Подржавам укидање виза Косову

Након разговора са премијером Косова, Дејвид Мекалистер обратио се медијима. Он је навео да је са председником владе Рамушом Харадинајем имао размену ставова по многим питањима, преноси РТК.

,,Као председавајући Комитета спољних послова Европског Парламента, и велика већина у ЕП, подржавамо проширење Европске Уније, свих шест држава Западног Балкана имају европску перспективу, мислим да је стратегија за Западни Балкан коју је комесар представио прошле године изузетна, то су основе, и на томе радимо, и Косово се суочава са многим изазовима и било је занимљиво чути како премијер гледа на те ствари“, навео је Мекалистер.

Причало се о домаћим темама али и о дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

,,Са једне стране, разговарали смо о ономе што се дешава у домаћој политици, у овој држави, на чему влада ради, а са друге стране имали смо размену ставова како ће се дијалог између Србије и Косова наставити. Разговарали смо о питању либерализације виза за Косово, и свестан сам да су ваша земља, парламент и влада, као и много људи, напорно радили претходне две година на испуњавању два услова за добијање либерализације виза. Комитет је у јулу потврдио да су оба услова испуњена, а сада је на Европском савету и државама чланица да донесу одлуку.“

Мекалистер је подсетио да је он у групи посланика ЕП који подржавају добијање либерализације виза за Косово.

,,Јер сматрам да су услови били веома тешки, а косовске институције су напорно радиле да испуне све критеријуме, и сада је време дошло да се то догоди. Да, постоје нека промишљања у земљама чланицама, укључујући Француску и моју родну Немачку, али сам свестан да су очекивања на Косову у Приштини висока, али сам рекао премијеру да охрабрујемо власт на Косову да настави реформе, посебно у сфери борбе против корупције и организованог криминала, безбедности и миграције. Позивамо вас да држите темпо и наставите са напорним послом који обављате и време је да покажете своје напоре у земљама чланицама које имају неке бриге по том питању, и мислим да ћемо моћи да прокрчимо пут за визну либерализацију за Косово”, истакао је Дејвид Мекалистер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 6. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Кад би се западњачки амбасадори понашали овако како се понашају у Србији у било којој другој земљи, по кратком поступку би били приморани да ‘купе прње’. Али не и србијанском протекторату.

    Донекле теши то што ће дотични, после овог задатка, бити онеспособљен за даљи рад у дипломатији, јер није се лако одучити од бахатости и непристојности на коју су овде навикли.

Оставите коментар