Ивица Дачић: Оман, Уганда и Лесото кажу да нису признали Косово

У наредном циљу очекујемо да ће још земаља повући признање Косова, или јавно признати да они нису признали Косово, казао је Дачић

Ивица Дачић и министар спољних послова Уганде Сам Кутес (Фото: МСП/Танјуг)

ЊУЈОРК – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су му, на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, „министри из Омана и Уганде, који су на списку Приштине да су признали независност Косова, рекли да никада то нису учинили”.

„Исто је рекао и министар из Лесота. Ја ћу са свима њима разговарати. Имам заказане разговоре са 84 земље, од 193. Није ми тешко, мени је то главна политичка активност. Низ билатералних састанака са онима који су признали независност Косова да ту одлуку преиспитају, односно да они који нису признали учврсте свој став”, рекао је Дачић за Дневник РТС.

Он је навео да је, као и прошле године, и ове Србија протестовала због присуства делегације са Косова.

„Они злоупотребљавају мировну мисију на Косову и затраже путем Департмана за мировне операције пропуснице на којима пише ‘О’, што значи ‘остали’, ‘други’, који нису званично чланови УН, никакви функционери. Затражили су 41 пропусницу, а за њима иду три представника Департмана који контролишу шта раде”, објаснио је Дачић.

Шеф српске дипломатије рекао је да је у питању злоупотреба институције, као и да је то „празна, лажна прича”.

„Ми ћемо остварити наше зацртане циљеве. У наредном циљу очекујемо да ће још земаља повући признање Косова, или јавно признати да они нису признали Косово”, казао је Дачић.

Он је назвао „бламажом” и „бруком” све то што представници приштинских власти раде у Њујорку.

Дачић је навео да је Приштина у Њујорк послала 41 представника, док српска делегација коју предводе премијерка Ана Брнабић и он има девет или десет чланова.

Шеф српске дипломатије је нагласио да приштинска делегација није званично позвана и подсетио да њени представници „не могу да уђу у салу где се одржавају састанци, али се налазе по ходницима”.

„Ако погледате твитове и разне вести које они пуштају, то је углавном реч о томе да је неко некога срео у ходнику. У уторак је била једна велика бламажа где је марокански премијер седео и они су му пришли и после тога ставили твит да са Мароком разговарају о успостављању дипломатских односа”, рекао је Дачић.

Он је додао да га је „одмах звао марокански министар”.

„Они су се пренеразили, написали су деманти, значи све што раде је брука”, казао је Дачић, преноси Танјуг.

(Политика, 27. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар