Небојша Петковић: Господ је подарио најчистијој од рода људског да му буде мајка

Пресвета Богородица је мајка. Она је мајка оваплоћеног Бога и њу је сам Господ одабрао за такву улогу и такав јединствен однос између Себе и ње, који у обичним околностима по љубави иконизује баш однос Бога и човека

Свети владика Николај Велимировић је рекао да је мајка биће најсличније Богу.

Током дугог периода боравка у Цркви нисам успевао да нађем у себи истинску приврженост за Пресвету Богородицу. Не ону по правилу, дужности поштовања и умном схватању њеног значаја, већ унутрашњу, дубоку и праву.

Онда сам једног дана открио (не знам да ли је то исправно или спада у човечију душевност – која није исто што и духовност) да се њена највећа вредност и непоновљивост, њен суштински значај, због кога превазилази и анђеле, крије управо у том једноставном и много пута понављаном појму, који узимамо здраво за готово – мајчинству. Пресвета Богородица је мајка. Она је мајка оваплоћеног Бога и њу је сам Господ одабрао за такву улогу и такав јединствен однос између Себе и ње, који у обичним околностима по љубави иконизује баш однос Бога и човека. Господ је подарио најчистијој од целог рода људског да му буде мајка и да га воли оном љубављу која је најсличнија Његовој према целом свету.

Онда сам замислио какав бол је морао раздирати њену душу када је страдао Онај који јој је био и син и Господ, Онај кога је она волела љубављу најсличнијом Његовој.

Погледајмо само иконе Пресвете Богородице у којима у рукама држи Богомладенца – с каквом љубављу и нежношћу они гледају једно друго. Како мајка нежно грли свога Сина и како се Син мило привија уз мајку.

При помисли на њен осећај под крстом немогуће је не заплакати (А и теби самој пробошће мач душу, као што каже старац Симеон испред јерусалимског храма).

Нека је срећан празник рођења Пресвете Богородице и нека нас њене мајчинске молитве сачувају сада и у вечности.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Небојше Петковића)

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s