N1: Берлин тражи да се „отворе карте“ о Косову, САД дају простор

Док званични Берлин позива Србију и Косово да јасно представе планове о разграничењу или подели територија, Брисел и Вашингтон инсистирају да се Београду и Приштини остави време за договор

Ивица Дачић, Александра Јоксимовић и Кајл Скат (Фото: Тањуг/Раде Прелић)

Питање Косова главни је безбедносни изазов Србије, каже министар спољних послова Ивица Дачић, и истиче да решење није на столу и да га треба стрпљиво тражити.

Наводи да идеја о разграничењу коју је изнео председник Србије Александар Вучић, тек треба да буде предмет разговора, јер објективно разговори нису одмакли у смислу конкретизације.

Србија је спремна да са албанском страном тражи компромисно решење, али су томе погрешан приступ дале земље које су признале једнострано проглашену независност, сматра Дачић.

Говорећи на конференцији Центра за спољну политику о безбедносним изазовима Западног Балкана, Дачић је навео да Србија жели договор и да је сигуран, уколико Београд и Приштина постигну решење, да се нико томе неће противити.

„Принцип немењања граница увек постоји завршетак те реченице – силом. То је био принцип који је важио у међународној заједници – да се границе не могу мењати силом. Ко овде прича о сили? Причамо о договору и потреби да се постигне решење”, објаснио је Дачић.

Председници Србије и Косова по свему судећи спремни су да разговарају о променама граница у оквиру преговора за решење питање Косова, а такву идеју, за сада, нису децидно искључили ни Брисел, ни Вашингтон.

Кајл Скат (Извор: N1)

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат поручује да је важно дати обема странама простор који им је потребан како би пронашли флексибилно креативно решење које ће, како каже, бити одрживо, примењиво и које ће осигурати сигурност са Србију, Косово и цео регион.

„Председници Вучић и Тачи имају нашу пуну подршку у овом процесу и уздамо се у мудрост и вођство високе представнице Федерике Могерини да помогне обема странама да превазиђу разлике”, додао је Скат.

Са друге стране званични Берлин понавља став да је скептичан поводом идеје о промени граница. Немачки министар спољних послова Хајко Мас, како преноси Асошијетед прес позвао је Србију и Косово да „разјасне и реше“ питање тако да то не изазове друга питања.

„Постоји страх од домино ефекта. Скептични смо и дискретни по том питању”, казао је Мас.

Александара Јоксимовић (Извор: N1)

Директорка Центра за спољну политику Александара Јоксимовић каже да је статус кво по питању Косова у потпуности неодржив, али да договор није могућ без међународне заједнице.

„Без јасне подршке свих актера у овом процесу, великих сила, тешко ћемо доћи до оног решења које је уопште могуће, а то је компромисно решење у којем ће обе стране имати и позитиван, али и негативан исход”, навела је Јоксимовић.

Подсетимо, након што због тензија између Београда и Приштине, на последњој рунди дијалога 7. септембра није одржан заједнички састанак председника Србије и Косова, из Брисела је најављено да ће нови састанак бити одржан касније овог месеца.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 19. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар