Хашим Тачи: Неће бити егзодуса – припајамо Прешево, Медвеђу, Бујановац

Такав споразум предвиђа формално признавање Косова од стране Србије и припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца, као и отварање пута ка ЕУ, НАТО-у и УН, оценио је председник тзв. Косова

Хашим Тачи (Фото: Бета)

ПРИШТИНА – Председник  привремених институција на Космету Хашим Тачи упутио је данас јавну поруку „скептицима мировног споразума између Косова и Србије” који, по њему, „предвиђа формално признавање Косова од стране Србије и припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца”, општина на југу централне Србије, преноси РТК на српском језику.

Косовска телевизија наводи да Тачи није прецизирао на шта конкретно реагује, али је поручио да ти „скептици” с „лакоћом шире страх због наводне дестабилизације региона” и „продубљују етничке поделе на Балкану”.

РТК2 наводи да је Тачи у обраћању јавности, уместо ранијих порука да неће бити размене територија, нити поделе, сада поручио да неће бити „егзодуса становништва, нити домино ефекта”.

„Стварају панику и маглу, користећи исте аргументе као оне на прагу проглашења независности”, казао је Тачи о „скептицима”.

Он је навео да жали што они који се противе „мировном споразуму Косова и Србије” то раде „изазивањем страха”.

„Мировни споразум на основу корекције границе између Косова и Србије, у случају да буде постигнут, биће у потпуности у складу с међународним правом. Такав споразум предвиђа формално признавање Косова од стране Србије и припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца, као и отварање пута ка ЕУ, НАТО-у и УН. Мировни споразум јача стабилност затварањем последњег сукоба на Балкану”, оценио је Тачи.

Наводи се да је у овој јавној поруци Тачи променио и своју ранију терминологију и да је, уместо „нема поделе”, „нема размене територија”, нити „премештања становништава”, што је раније тврдио, сада упутио другачију поруку „скептицима који су ових дана били веома страствени”.

„Могу да их уверим да неће бити корекције граница по етничким линијама, неће бити егзодуса становништва, као ни домино ефекта. Штавише, овај мировни споразум ће да стави тежак камен на такозвану Пандорину кутију. А ако неко даље настави са аргументацијом, а односи се на евентуални договор мирне корекције границе као преседана, онда би овај случај у будућности могао да се користи као позитиван преседан неопходан за решавање међудржавних неспоразума само мирним путем, а не ратом”, закључио је Тачи.

(Танјуг/Политика, 15. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Bas me briga sta je on rekao,razbojnik jedan,nemojte ni da prenosite njegove “uzvisene” misli,uopste su nebitni i prolazni,valjda ce da shvate.

Оставите коментар