Бранислав Ристивојевић: Породица је једина сигурна кућа

Последица Закона о спречавању насиља у породици је пораст насиља у породици за 400%, некад и са смртним исходом, рекао је у својој беседи проф. др Бранислав Ристивојевић

Бранислав Ристивојевић (Фото: Јутјуб)

У манастиру Св. Архиђакона Стефана у Сланцима 9. септембра ове године одржала се трибина у оквиру недеље Породичног јединства, са темом закона о насиљу у породици. Беседио је проф. др Бранислав Ристивојевић, професор Кривичног права на Новосадском универзитету.

Професор Ристивојевић је објаснио сву погубност овог закона, изнео статистичке податке који говоре да је закон скроз промашен, сијасет примера из праксе, а такође је на крају одговарао и на питања присутних.

Ево неколико извода из његовог излагања:

  • Последица Закона о спречавању насиља у породици је пораст насиља у породици за 400%, некад и са смртним исходом.
  • Закон је писала група феминистичких НВО, а не Министарство правде нити неко државно тело. Нису га увеле Немачка и велике европске земље. Закон је проширио појам насиља на: расправу, незадовољство, материјални недостатак, па чак и поступак који још НИЈЕ УЧИЊЕН!
  • Закон уместо да оснажује породицу, он је слаби. Држава је ушла у породицу и постала члан породице, који има сва права а никакве обавезе. Дође, раздвоји породицу и оде, а људи остану још завађенији, са својим нерешеним проблемима. Држава је узела на себе да регулише породичне односе. Једине две мере које закон прописује су: забрана комуникације и удаљавање наводног насилника из сопствене куће. Да ли то помаже породици?
  • Уместо да се од супружника захтева да извршавају своје обавезе, да буду пожртвовани, он инсистира на томе да сви имају своја права. Инсистира на појединачним правима уместо на обавезама и то само удаљава укућане.
  • Био је случај у Бору да је жена пријавила мужа за насиље зато што није хтео да потроше породични буџет на летовање на мору. Жена је пријавила мужа за економско насиље, узела новац и отишла на море, а мужа су одвели у полицију. Осуђен је за економско насиље над женом!

Погледајте целу беседу:

Опрема: Стање ствари

(Продукција ХелмKаст)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар