Комерсант: Београд добио ултиматум из Брисела

Већина стручњака за Балкан страхује да ће размена територија по етничком принципу отворити Пандорину кутију у региону, јер може да реши један проблем, а да отвори хиљаду других

Извор: Стандард.рс

Централна тема преговора председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, у Бриселу биће размена територија, пише руски лист „Комерсант“.

Московски дневник подсећа да су против те идеје водеће земље Европе, док се експерти боје да ће прекрајање граница довести до новог рата на Балкану.

Лист наводи да се преговори између Београда и Приштине воде већ месецима, али да реалан напредак није постигнут и додаје, позивајући се на изворе блиске српским властима, да им је ЕУ поставила својеврсни ултиматум да се договоре с Приштином до почетка 2019. године, јер ће у супротном интеграција у ЕУ бити блокирана.

Дипломатски извори „Комерсанта“ у земљама ЕУ објашњавају да Брисел не тражи од Београда да призна Косово, али да нормализација предвиђа чланство Косова у међународним организацијама, укључујући и у УН, а да Приштина треба да се сагласи са стварањем Заједнице српских општина.

„Београду није једноставно да прихвати ту формулу, што значи да званично призна губљење Косова“, пише лист.

Дневник подсећа да у српском уставу постоји одредба која утврђује да је Косово неодвојиви део Србије, указујући да тиме Вучић ризикује не само да изгуби рејтинг, већ и да буде оптужен за издају националних интереса.

„У овој пат-ситуацији српски председник је кренуо на неочекивани корак. Заложио се за прекрајање косовских граница“, пише лист, додајући да је реч о старој идеји поделе Косова и припајању северних делова које насељавају претежно Срби.

„Комерсант“ наводи да је исто тако неочекивана била идеја Тачија, који се „опрезно“ заложио за „корекцију граница“, чиме су Вучић и Тачи „фактички означили формулу нормализације односа кроз размену територија“.

„Активно лобирање председника Србије у западним центрима о прекрајању граница Косова је објашњиво. Без подршке те идеје у кључним државама идеја је неостварљива, а перспектива умногоме зависи од позиције светске заједнице“, оцењује лист.

„Комерсант“ додаје да се Москва поводом размене територија између Београда и Приштине не изјашњава једнозначно. Лист додаје да већина стручњака за Балкан страхује да ће размена територија по етничком принципу отворити Пандорину кутију у региону, јер може да реши један проблем, а да отвори хиљаду других.

„После косовске размене и Република Српска ће кренути у уједињавање са Србијом, после чега ће распад Босне постати неизбежан“, цитира „Комерсант“ хрватског аналитичара Владу Вурушића.

Према оцени Вурушића, ни Хрватска неће остати по страни, припајајући хрватске делове Босне, а локални муслимани и њихови покровитељи из Турске ће вероватно обратити пажњу на Санџак, те додаје да ће онда доћи ред и на Македонију, и могуће Црну Гору. „Домино ефекат ће постати неповратан“, закључује Вурушић у изјави „Космерсанту“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Стандард, 21. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар