Влада РС ставила ван снаге Извештај о Сребреници из 2004.

Влада РС формира независну међународну Комисију која ће на објективан и непристрасан начин утврдити страдања свих народа на подручју сребреничке регије у периоду од 1992. до 1995. године, објављено је на званичном сајту Владе РС

Извор: Н1

Влада Републике Српске ставила је ван снаге Извештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, који је усвојен 2004. године.

Влада РС је ван снаге ставила и извештаје Радне групе Владе Републике Српске донете 2005. године за спровођење закључака из коначног Извештаја Комисије за Сребреницу, усвојеног годину дана раније.

„У циљу целовитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, а због јачања поверења и толеранције међу народима у БиХ, коначног помирења и суживота садашњих и будућих генерација, Влада РС формира независну међународну Комисију која ће на објективан и непристрасан начин утврдити страдања свих народа на подручју сребреничке регије у периоду од 1992. до 1995. године“, објављено је на званичном сајту Владе РС.

Додаје се да ће састав и задаци Комисије бити одређени посебним решењем.

Влада РС је донела и закључак о формирању независне међународне Комисије која ће испитати и сачинити извештај о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

Ова Комисија, како је наведено, формира се „у циљу објективног и непристрасног начина утврђивања страдања Срба у Сарајеву“, као и због тога што Влада Федерације БиХ није испунила налог Дома за људска права БиХ да истражи страдање Срба у Сарајеву током рата у БиХ.

Министарству правде РС наложено је да у року од 60 дана припреми методологију рада и предложи Влади састав ове две комисије.

Ови закључци Владе ступају на снагу даном доношења, наведено је на сајту Владе РС.

Српски посланици у парламенту РС су 14. августа одбацили Извештај Комисије о Сребреници, што је изазвало оштре реакције бошњачких странака, међународних представника у БиХ, као и америчког Стејт департмента.

Влада РС је у јуну 2004. године усвојила Извештај Комисије о Сребреници, а тадашњи председник РС Драган Чавић обратио се јавности наводећи да је „сребреничка трагедија црна страница историје српског народа“.

„Учесници овог злочина не могу се оправдати никоме и ничим. Онај који је чинио овакав злочин, и притом се можда позивао на народ коме припада по имену и презимену, чинио је злочин и према властитом народу“, истакао је тада Чавић.

Он је тада позвао на утврђивање истине о Сребреници, упозоривши да, „ако је сами не утврдимо, истину ће нам утврђивати други“.

Чавић је тада позвао и на кажњавање свих појединаца који су починили злочине, уз тврдњу да кривица не може бити колективна.

(Бета/Н1, 18. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар