Војислав М. Станојчић: Како је „Олуја“ помела расрбљене црногорске главаре

Клика која је у Црној Гори на власти већ близу три деценије, улаже велике напоре да што више затрује односе између Србије и своје земље, да шири и подстиче мржњу између два братска народа, некада „два ока у глави“

Официр Црна Горе на прослави „Олује“ (Извор: ХРТ/Снимак екрана)

Пуних дванаест година расрбљени црногорски главари предузимају све што им изгледа корисно како би се што више удаљили од Србије и тиме оправдали поверење својих покровитеља са Запада.

Пошто су се најпре – покравши гласове на референдуму о иступању из СР Југославије – растали са Београдом, пожурили су затим да се придруже државама које су признале Косово, измислили црногорски језик, увели хрватску латиницу уместо српске ћирилице као званично писмо, а оне становнике Црне Горе који нису заборавили своје српско порекло почели да третирају као грађане другог реда.

Клика која је у Црној Гори на власти већ близу три деценије, улаже велике напоре да што више затрује односе између Србије и своје земље, да шири и подстиче мржњу између два братска народа, некада „два ока у глави“. При томе се прилично користи искуствима Хрватске, па није ништа необично да се на кошаркашким утакмицама између црногорских и српских тимова чују покличи „Убиј, убиј Србина!“ ( Засад се још не помињу врбе, али како је кренуло можда ће се и оне јавити у познатој пароли оних што су увек „За дом спремни“.)

Прогон Српске православне цркве и стварање посебне, црногорске, само допуњују жалосну слику некадашњег „другог ока у глави“ бивше заједничке земље.

Не тако давно, монтенегрински главари изненада су окренули леђа својој руској браћи која су је помагала и штитила вековима, а и због које су – да јој помогну када су заратила 1904. године са Јапаном, и сами објавили рат „Земљи излазећег сунца“.

Прилике су сада очигледно измениле, па је Монтенегро, следећи пример САД и ЕУ, увео санкције Русији.

Затим је уследио још један срамни потез главара. Уписали су своју државицу у НАТО, а сувишно је причати о томе каква је то организација и са каквим је циљем основана.

А кад се већ ухватиш у коло, онда не можеш да у њему и не играш.

Како је НАТО владар Косова, то је било сасвим природно да се и официри из Монтенегра придруже мирољубивим акцијама у јужној српској покрајини и припазе како Срби не би случајно реметили идиличан живот у свом окружењу.

Официри Монтенегра, њих двојица (а кажу да ни саме војске у државици нема баш много) одоше тако да прате мирну интеграцију Косова у Велику Албанију.

Краљ Никола није остварио своју велику жељу да види Призрен, али ће ови официри можда успети у томе: истина у другом својству и на други начин.

Ново изненађење приредили су главари монтенегрински 5. августа (коловоза) ове године, када је Република Хрватска, као и обично, прослављала дан протеривања 250.000 својих држављана, којима је усуд одредио да се роде као Срби али не и да приме католичанство, већ да наоружани тракторима или обичним колима избегну у Србију.

Прославу ове величанствене победе, уз израелске авионе који су парали книнско небо као да немају појма шта се ту дешава, доделу одликовања осуђеним па помилованим ратним злочинцима Готовини и Маркачу, увеличао је својим присуством и један црногорски официр, иначе војни аташе у Загребу, што је у сваком случају корак после кога је тешко замислити шта је све Мило са својом дружином спреман да учини.

Више политичких партија и политичара осудило је присуство овог официра сматрајући га за велеиздају. „Црна Гора, која се гради на антисрпству, на овај начин слави прогон 250.000 српских цивила“, био је њихов закључак, док су главари остали мртви хладни а Министарство одбране изјавило да је официр био у Книну у оквиру редовних активности и на позив домаћина, у складу са уобичајеним дипломатским протоколом.

Шта је следеће? Од оних, за које би Његош рекао да „за правило лудост изабраше“ све се може очекивати.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

Оставите коментар