Српска имовина на КиМ вредна 200 милијарди евра

О колико великим парама је реч, најбоље говори податак да је та вредност једнака петогодишњем српском бруто домаћем производу

Невенка Ристић била је запослена у трговинском предузећу „Ексимкос” из Приштине. У Црну Гору је избегла 2000. године и била је уредно пензионисана. Иако је првобитно била на списку Косовске агенције за приватизацију за добијање средстава од продаје ове компаније, на интервенцију руководства фирме, Невенкино име „склизнуло је испод црте”. Наводно, због тога што активни радници имају предност у односу на пензионере.

Случај Невенке Ристић наводи се као пример у књизи Сандре Давидовић „Приватизација друштвених предузећа на Косову и Метохији под окриљем Унмик администрације”, коју су потписали и коаутори Данило Бабић и Јелена Пејић. Један од посебних проблема током процеса приватизације, којој се званични Београд супротстављао, али није успео да је заустави, тицао се и етничке дискриминације инвеститора и економских права радника. Да ли ће и појединачни случајеви заштите имовине бити тема у актуелним преговорима Београда и Приштине?

Питање имовине председник Александар Вучић оценио је као једну од кључних и најважнијих тема. Нагласио је да ће бити речи о приватној, друштвеној имовини, затим имовини СПЦ и привредних субјеката који су регистровани изван Косова и Метохије, а налазе се на тој територији.

Oпрема: Стање ствари

(Политика, 9. 8. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s