Душан Ковачевић: Суштина да је 40 милиона људи из нашег окружења у НАТО

То што смо окружени са 40 милиона људи у НАТО-у је суштина и проблем, па и решење онога што нас данас мучи

Душан Ковачевић (архивска фотографија РТС )

Поновићу само оно што сви знамо и што је чињенично стање, без икаквих емоција којима смо склони у нашим расправама о прошлости и будућности, а то је да смо у овом тренутку окружени са 40 милиона људи који су у НАТО пакту, оценио је кратко садашњу позицију Србије и њен „маневарски политички простор“, писац и академик Душан Ковачевић за „Танјуг“.

„Треба ли рећи нешто више од тога?“, пита се и истовремено одговара Душан Ковачевић на питање „Танјуга“  – јесу ли Србији због Косова “везане руке” да решава, између осталог, отворена питања са суседима, пре свега питање положаја и права Срба, и колико таква позиција Србије охрабрује наше суседе да по том питању не примењују ни споразуме на које су се обавезали.

„То што смо окружени са 40 милиона људи у НАТО-у је суштина и проблем, па и решење онога што нас данас мучи“, рекао је Ковачевић.

Он је више пута у јавности поновио да су Срби мали народ који може да се спасе и сачува у овим тешким, турбулентним светским приликама, само стрпљењем, реалном дипломатијом и мудрошћу, „врлинама које имамо само кад се кајемо“.

У интервјуу „Танјугу“ поводом почетка унутрашњег дијалога о Косову, Ковачевић је поручио да Србија после страдања у шест ратова у 20. веку више нема народа и деце за седми рат, јер би тај нови рат био крај ове земље.

„Србија је данас без економске стабилности, без дефинисаних граница, које се отварају на све стране. Поново је покренута прича о граници са Хрватском, која ће једног дана бити јако озбиљна, јер је ту скоро па реч о замени територија. Ваљало би да учинимо све да нас неко не испровоцира да уђемо у нови рат“, казао је тада Ковачевић.

На питање о позицији Србије и њеном маневарском простору за решавање свих виталних питања у околностима нерешеног, а кључног отвореног питања – Косова и Метохије, за „Танјуг“ су, поред Душана Ковачевића, говорили и други интелектуалци, аналитичари, јавне личности, чије ће одговоре, односно интервјуе агенција почев од сутра емитовати.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТС, 7. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Suština je da budemo hrabri i slobodni kao sveti Isus Navin – onakvi kakve nas je Bog zamislio i zapovedio!

    #lazarevzavet

Оставите коментар