Александар Вучић: Наша заветна политика je да плачемо над судбином

Прво је назвао нерационалним све оне који нису за „компромис са Албанцима“, Резолуцију 1244 оцијенио суспендованом, успио да увриједи митрополита Амфилохија, али и објавио како Србија нема контролу над Копаоником, сажима Вучићеву конференцију за новинаре портал ИН4С

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Предсједник Србије Александар Вучић одржао је данас конференцију за новинаре, на којој је говорио о преговорима о статусу Косова и Метохије, као и положају Срба у региону.

Вучић је том приликом дао неколико врло контроверзних изјава: прво је назвао нерационалним све оне који нису за „компромис са Албанцима“, Резолуцију 1244 оцијенио суспендованом, успио да увриједи митрополита Амфилохија, али и објавио како Србија нема контролу над Копаоником.

Конференција за новинаре одржана је у 11 часова, у згради Генералног секретаријата предсједника Републике на Андрићевом вијенцу.

„Наша заветна политика је да можемо да плачемо над нашом судбином, да плачемо следећих 150 година по кафанама, како нам је тешко. Или, да иселимо милион и по Албанаца, да их избацимо преко Проклетија, или као што они замишљају да ће лако да протерају Србе са других места. Рационални људи то добро разумеју“, казао је Вучић и додао:

„Плашим се да нам недостаје рационалног приступа“.

Копаоник није под српском националном контролом

Предсједник Србије дао је и пар информација које досад нису биле познате јавности.

„Копаоник није под српском националном контролом“, казао је он, описујући наводно неповољну ситуацију Србије.

„Никаквих тајних одлука неће бити. До било каквог компромисног решења ће се тешко доћи.

Нећу дозволити да Срби буду без ичега, без својих права, да српске цркве и манастири не буду заштићени, и добићемо више права него икад уколико се будем појавио пред вама са решењем“, обећао је српски предсједник.

Он је казао да то неће бити разлог за славље ни Срба ни Албанаца.

„Мислим да то јасно оцртава до каквог компромиса морамо да дођемо“, казао је он.

Он се опет обрушио како на опозицију, тако и на претходну власт коју је окривио за овакво политичко стање на Космету.

„Много су радили против Србије, а данас кажу да ништа није урађено“,пожалио се он.

Он је казао да је српским политичарима тешко у међународној заједници. Ипак, подсјетио је да уз Србију стоје велике силе: Русија, Кина, Индија, Бразил, али:

„Оне државе које се највише питају о нама, већ су признале независности Косова“, казао је Вучић.

Он је навео да ће одговорност морати да покажу сви грађани.

Сагласили се Амфилохије и Наташа Кандић

Упитан да прокоментарише Резолуцију 1244, а која Србији гарантује територијалну цјеловитост, Вучић је подсмјешљиво узвикнуо:

„Сагласили се Амфилохије и Наташа Кандић, ко би рекао!“

Он је навео да је Резолуција 1244 суспендована, оног тренутка када су се Руси повукли са Косова. Поново прећутавши да пуномоћје Резолуције припада Србији, казао је да се Резолуција односила на заједницу Србије и Црне Горе.

„У њој има и лоших ствари за нас. Албанци су без правно-валидног референдума прогласили независност, а онда смо се ми појавили и забили себи нож у срце и тражили мишљење Међународног суда правде“, истакао је Вучић и додао:

„Тако се наједим кад се тога сетим, колико је неко био неодговоран, да нам тако забије нож у срце!“, окривио је још једном претходну власт.

Казао је да се о Резолуцији може говорити колико хоће „нико то на западној хемисфери неће да слуша“.

Упоредио је опозицију ДСС, Здраву Србију са Наташом Кандић и Соњом Бисерко.

Предсједник Србије је прокоментарисао и одлазак црногорског официра на прослави „Олује“ али врло кратко:

„Хвала вам пријатељи како водите рачуна о Србима и српским избеглицама“,„укорио“ је црногорски режим.

Србија уз свој народ

Вучић се у недјељу састао са представницима парламентарних странака и културних установа Срба из Црне Горе, којима је поручио да ће Србија увијек бити уз свој народ и за очување његовог националног идентитета и ван граница Србије.

-Такође, Србија ће, колико може, у складу са својим могућностима, да помогне да се економски, национални и културни положај Срба у Црној Гори унапреди, поштујући државу Црну Гору и њене законе, рекао је Вучић.

На састанку се разговарало о проблемима запошљавања и начинима за унапређење положаја српског народа у Црној Гори.

Делегација из Црне Горе пренијела је предсједнику Србије забринутост за положај српске заједнице у Црној Гори и изнијела предлоге о начинима на које би Београд могла да помогне да се тај положај поправи.

(ИН4С, 7. 8. 2018)

Александар Вучић: Решење питања Косова и Метохије неопходно што пре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је решење проблема Косова и Метохије неопходно што пре и да је потребно изјашњавање и Срба и Албанаца о томе да ли нам је потребан мир или и даље убијање за територију.

„Мој став је потпуно јасан и недвосмислен, решење проблема нам је неопходно што пре. Под један зато што нам је потребан дуготрајан мир између Срба и Албанаца, и решење које би значило стварање неке врсте сигурност безбедности за наше грађане”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Како је додао, када се постигне таква врста мира и дугорочне стабилности Србија можемо потпуно да се посветимо економском напретку земље и „немамо отежавајуће факторе који нам данас и читав век стоје на рукама и ногама и леђима и врату”.

Он је навео да би постизањем дуготрајне стабилности побољшали долазак страних инвестиција које су добре, али би имиџ Србије у свету био додатно поправљен и промењен.

Напоменуо је и да је демографска слика Србије и Срба ако се не реши косовски чвор таква да ће Србија имати за милион људи мање 2050. него што би имала уколико би то питање решили.

„Јер је то (решавање проблема КиМ) питање оптимизма нације и вере у другачију будућност”, истакао је Вучић. Он је потом упитао: „Хоћемо ли и даље да се боримо за територију и убијамо и ко ће да има више деце да бисмо крв враћали или ћемо да прекинемо то врзино коло и посматрамо ствари на другачији начин у будућности”.

Вучић је подсетио да Приштина није испунила оно на шта се Бриселским споразумом обавеза, а то је стварање Заједнице српских општина због чега су Срби ускраћене за многа права попут оног да могу да бирају команданта полиције на северу Косова.

Вучић је навео и да би у случају када Срби сами формирају ЗСО само постојала опасност реакције из Приштине да преузме контролу над виталним објектима на северу Косова, а што би многи из западног света једва дочекали. Он је казао да ће наставити да преговарају и инсистирају на решавању проблема попут односа према СПЦ, формирању заштићених зона којих је по ранијим плановима било 44.

„Тражићемо решавање питања личне приватне имовине Срба, имовине СПЦ, имовине у власништву привредних субјеката регистрованих у централној Србији изван Косова и државне и друштвене имовине Србије на Косову, имамо све тачне и валидне податке, биће то једно од кључних тема за постизање било каквог решења”, казао је Вучић. Он је понови и да је Београд у преговорима увек покушавао да извуче највише за српски народ, а изгуби најмање што морамо.

„Зато саветујем Србима на КиМ да пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници да на својим правима инсистирамо свакога дана и да бирамо тренутак и потезе који ће бити усклађени са нашим интересима и значити гарантије да можемо да очувамо мир и стабилност и да ни на који начин не угрозимо безбедност наших грађана. Зато ћемо наставити рад са Српском листом и представницама Срба са КиМ и нашим народом и знати како и на који начин да дођемо до остварења својих права”, истакао је Вучић. (Бета)

Мањина жели компромисно решење за Косово

Председник Србије Александар Вучић оценио је да мали број грађана Србије жели компромисно решење за Косово, али је и додао да тајних одлука о том питању неће бити. Он је рекао да ће народ дати коначну одлуку „ако до каквог-таквог решења за Косово будемо могли да дођемо”.

„Добро разумем расположење народа који би волео да неко на себе сам преузме одговорност и буде окривљен за све, а да нико други не мора да покаже одговорност и озбиљност. Ја бих то одмах урадио али то није могуће по Уставу Србије и зато ће одговорност морати да покажу сви грађани”, казао је Вучић.

Он је додао да у случају да се дође до било каквог компромисног решења за Косово, питање на референдуму неће бити да ли су грађани за улазак у ЕУ уз договор са Приштином већ ће им бити омогућено да се „врло јасно” изјасне о потенцијалном споразуму до кога би како је рекао, „можда једног дана могли да дођемо”.

„Бићу спреман да сносим консеквенце свестан каква ће одлука грађана бити. Покушаћу да говорим истину, ма колико то да боли мене и ма колико да буде катастрофално по странку коју водим и политику коју представљам, јер мислим да је то државнички приступ”, казао је председник Србије.

Он је додао да ће Србија, уколико се икада буде појавио са предлогом решења за Косово, добити више него што је било предвиђено било којим другим планом. (Бета)

Ово је прекретничко време

Ово је прекретничко време, народ ће о свему што је важно бити информисан у сваком смислу, односно знаће шта може бити последица постизања или непостизања договора с Приштином, рекао је данас председник Александар Вучић.

Како је навео, ово је време прекретничко, а у једном другом смислу, у односу на прекретницу коју смо успешно савладали у економском домену, где смо, рекао је, кренули макадамским путем, а сада с брзих путева успешно идемо даље.

Зато је, додао је, важно који ћемо пут изабрати и шта можемо да урадимо за своју земљу, мада, приметио, за њега би било много лакше да ништа не ради, већ да само гледа шта раде његови политички противници и могао би да мирно влада наредних 15 година.

„Док се ми бавимо Олујом, неки други ће да размишљају како ће да подмећу клипове и где ће да се брчкају”, приметио је. Поручио је, међутим, да ће, за разлику од тих других, све говорити грађанима.

„Све ћемо предочити о томе како и колико желимо да променимо у политичком, економском и сваком другом смислу, а што би могло бити последица постизања или непостизања договора”, поручио председник. (Танјуг)

Заједница српских општина мора бити формирана

Уколико неко жели решење, ЗСО ће морати да буде формирана, а ако га не жели, онда ћемо остати у каљузи у којој ћемо се прегањати на овај начин свакодневно, као што смо то чинили до сада и чему се нећу нимало радовати, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић. Он је то рекао поводом медијских навода да је канцеларка Ангела Меркел предочила Београду план ЗСО плус.

„Неки су обмањивали јавност говорећи како смо ми причали народу бајке. Нисмо никада. Напротив, увек смо говорили да је тешко и увек сам говорио да им (Албанцима) не верујем ништа. Овде је највећи проблем у онима који су били гарант спровођења тог споразума”, нагласио је Вучић на конференцији за новинаре.

Навео је и да је добио више планова и „ЗСО плус и Ахтисари плус плус, свакојака чуда”, али, не и план од немачке канцеларке Ангеле Меркел, о којем спекулишу медији. „До сада сам их све одбио. Увек сам тражио више за Србију и Србе”, поручио је Вучић. Каже и да су сви планови које је добио бољи од свих претходних.

„Више планова сам добијао. Није Меркел излазила са својим планом, са њом сам размењивао идеје и моје идеје јој се нису допадале. То је све што могу да вам кажем”, навео је председник. Додао је да је у тим разговорима са Меркел заступао идеје за које мисли да би донеле добро Србима и Србији.

„На крају је то питање за Србе и Албанце. Друга ствар је што Ангела Меркел мене поштује као човека који је искрен. То што кажем њој, то кажем и у Бриселу, то кажем и Путину. То што кажем у Вашингтону, то кажем и у Москви, за разлику од неких других”, каже Вучић. (Танјуг)

Много је урађено за Србе на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић одбацио је поједине наводе да држава ништа није урадила за Србе на Косову и Метохији и истакао да је, напротив, много урађено и уложено за наше грађане у покрајини, у обнову образовних, здравствених и културних установа, али и у важне инфраструктурне и стратешки важне објекте на КиМ, уз увећање плата и пензија.

„Неки су нам држали придике, а видео сам да су се сви ујединили, од бивших министара у Тачијевој и српској влади, до многих других, који никога и ништа не представљају на КиМ, неке који су поставили границе на Јарињу и Брњаку и јурили Србе који су их рушили, да их хаспе и осуђују у централној Србији…”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Поновио је да су власти пре 2012. године допринеле косовској независности, постављањем питања Међународном суду правде и премештањем преговора из УН у ЕУ. „Много су урадили против Срба, а данас кажу да ништа није урађено”, приметио је председник и навео податке о помоћи Косову и Метохији од 2014. године.

Навео је да су изграђене две школе, обданиште, реновиран један факултет, Студентска поликлиника, 16 школа, седам обданишта, опремљене школе, болнице, обданишта… Реновирано је и 20 амбуланти, изграђена болница и Дом здравља, уз набавку возила, санитетских и путничких, купљену медицинску опрему…

Изграђено је више стотина станова и кућа, до краја године биће из више од 1.100, гради се насеље Сунчана долина, подељен је грађевински материјал… Помоћ је била и новчана, у пољопривреди, обновљене су цркве и манастири, њих 42, установе културе, а Срби на Косову и Метохији добили су увећане плате и пензије.

„Све то је држава обезбедила и због тога се нисмо много хвалили, али из овога се види како и колико држава брине о народу, грађанима и шта је то што још планирамо да урадимо”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да је урађено много и у важне инфраструктурне објекте, еколошке и друге, на Газиводама и око њих, као и на другим стратешки важним местима за Србију и њене грађане.

„Ово је да видите да не идемо да ‘млатимо празну сламу’ и причамо празне приче, већ да тачно знамо за ста се боримо, шта су на циљеви и шта можемо да постигнемо”, подвукао је председник. Он је напоменуо да је тешко наследство са којим се суочавамо, пре свега политичко, а тешки су и немогући услови за деловање у међународној заједници.

У том смислу, додао је да су наши савезници ретки, а да су глобално јаки, а да нису признали независност Косова, Русија и Кина, од регионалних сила, Индија и Бразил. Али, они који, не рачунајући Русију и Кину, одлучују о нашој судбини, САД и земље ЕУ – готово су све признале косовску независност, подвукао је Вучић. (Танјуг)

Кад Бисерко, Обрадовић и Амфилохије исто мисле…

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је суштина писма дела невладиних организација Федерики Могерини против поделе Косова само у томе да неко други призна независност Косова. „Ја ћу се борити за много више од тога и тражићу да Србија добије много више од онога што су они писмом тражили од Могерини”, истакао је председник Вучић.

Рекао је да не може да коментарише такво писмо, да га сматра делом унутрашњег дијалога, иако су га неки изнели изван граница, а на само питање приметио је: „Кад Кандић и Амфилохије мисле исто, или Бисерко и Бошко Обрадовић…“.

Показало се, каже, да се аргументација Соње Бисерко и Бошка Обрадовића и Стаматовића уопште не разликује. Како је рекао, поштује оне који су писмо потписали и оне који су га подржали, а још више поштује оне који то писмо нису потписали. Суштина тог писма и оних који заступају такве ставове је само то да неко други призна Косово. (Танјуг)

О присуству официра војске Црне Горе на прослави „Олује”

Председник Александар Вучић прокоментарисао је данас присуство црногорског официра на прослави Олује и Книну речима: „Хвала вам, пријатељи, како водите рачуна о Србији и српском народу и о нашим интересима”.

Како је рекао, трудио се да с Црном Гором имамо најбоље односе. Подсетио је да је црногорски премијер Душко Марковић током посете Београду рекао да ће његова земља у свакој прилици, а посебно о присуству догађајима о важним датумима, да се консултује са српским руководством.

„Имали смо већ њихове официре у саставу Кфора на КиМ, сада и овај случај и ја само могу да кажем: Хвала вам пријатељи како водите рачуна о Србији и српском народу и о нашим интересима”. (Танјуг)

(Политика, 7. 8. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

2 replies

  1. Нема више времена ни за шта. Или он или Срби!

    Свиђа ми се

  2. Доживотна робија, безусловна. Најстроже изолација и лечење пре извршења казне. За брата кулук у трајању од четрдесет година, да пошуми и редовно сече огрев за србску сиротињу на Копаонику, на врху Панчићевом, у времену трајања казне… Ручно, секиром и брадвом, подразумева се… Све вучиће, који су у сродству са велеиздајником, а не буду осуђени, отерати из Србије у бугојанску вукојебину, да буду своји на своме…Све заплењено од злотвора и издајника – сиротињу даривати, Цркву и страдалне из ослободилачког рата који Србију чека… За почетак, толико…

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s