ДСС раскинуо локалне коалиције са СНС због „издаје Косова“

ДСС на седници Председништва одлучила да због политике према КиМ раскине коалиције на локалном нивоу са СНС-ом, а не искључују ни евентуални улазак у Савез за Србију

Демократска странка Србије (ДСС) одлучила је на седници председништва да раскине коалиције на локалном нивоу са Српском напредном странком (СНС), јер, како је рекао председник те странке Милош Јовановић, не желе да дају легитимитет косовској политици.

Милош Јовановић је на конференцији за новинаре у седишту ДСС-а рекао да је та странка правила разлику између власти на локалу и републичком нивоу, али околности данас, како каже, „нису нормалне“.

Како је рекао, колико год да локална политика нема везе са националном политиком, „мора имати везе са националном издајом“.

„Она је на делу. Решавање питања Косова је за СНС питање месеци и ништа дуже од тога, ствари су се убрзале и ми не желимо да будемо део тога. Не желимо да тој политици дамо и трунку легитимитета“, рекао је Јовановић.

На питање да ли ће због напуштања коалиције у некој локалној самоуправи бити „оборена власт“, Јовановић је рекао да „није размишљао о томе, нити тачно зна, али да је реч о одговорној одлуци, те да је то питање за СНС“.

Јовановић је, одговарајући на питање да ли то значи да ће сада ДСС ући у Савез за Србију, рекао да то зависи од њихове процене и како на најбољи начин „зауставити ово лудило“.

„Ако је то Савез, биће Савез (за Србију). Ако је нешто друго, биће нешто друго“, рекао је Јовановић.

Међутим, тврди да одлука о раскиду коалиција на локалу са СНС-ом нема никакве везе са СЗС-ом и да је донета много раније.

ДСС је на локалу у коалицији са СНС-ом у 14 општина.

Општински одбор ДСС у Пожеги позвао је Председништво те странке да, на наредној седници, још једном размотри данашњу одлуку о раскидању коалиција на нивоу локалне самоуправе са коалиционим партнерима окупљеним око СНС.

ДСС у Пожеги, подсећајући да је у коалицији са СНС остварена победа на изборима 2016. и да, како кажу, и после две године функционишу непромењено – „јединствено, коректно и хармонично“, наводи да су усаглашени ставови локалних коалиционих партнера о суштинским питањима везаним за заштиту српског националног интереса, есенцијалних вредности од интереса за Србију и СПЦ, допринели да та општина преко Канцеларије за КиМ и непосредно као донатор несебично помогне страдалној браћи на КиМ.

Марко Ђурић: ДСС потврдио своју безидејност

Потпредседник СНС-а Марко Ђурић изјавио је да је Демократска странка Србије, уз „традиционалне позиве на нечињење“ и одсуство сваког осећаја за реалност, по ко зна који пут потврдила своју безидејност и инертност и данас „ухватила у коло“ са саучесницима у разбијању сопствене државе.

Ђурић је, у писаној изјави, навео и да су опседнутост Александром Вучићем и мржња према председнику Србије једини политички програм „фронцли Демократске странке Србије“.

„Надају се ваљда у ДСС-у да су и грађани Србије заборавили да су они главни кривци за разбијање државе, да је управо њихово нечињење док су били на власти довело до тога да се Црна Гора одвоји од Србије, а да Приштина у међународној заједници стекне кључну подршку за једнострано проглашење независности“, рекао је Ђурић.

Оцењује да је бесрамно и неморално да странка, која је „заједно са својим тадашњим коалиционим партнерима и тајкунима из ДОС-а“, одговорна за распад државе, данас некоме дели патриотске лекције, поготово ако се оне односе на „губитничку и популистичку политику замрзавања конфликта, забијања главе у песак и чекања да се проблеми реше сами од себе“.

„Али, на срећу, поверење које они имају у Србији своди се на ниво статистичке грешке. Знају грађани наше земље, а поготово Срби у јужној покрајини, да у политици ДСС-а нема ни мало озбиљности, ни државотворне способности и памте колико су тога погубног учинили на штету државних и националних интереса и зато им никада више неће дати прилику да воде Србију“, закључио је Ђурић.

У међувремену је и Покрет социјалиста саопштио да „борба за Србију није велеиздаја, али јесте оно што је Демократска странка Србије урадила долазећи на власт, по вољи странаца“.

(РТС, 6. 8. 2018)

Креће талас „прелетача“ – из ДСС у СНС

Челници ДСС из Златиборског округа одлучили су да иступе из те станке и да политички ангажман наставе у СНС.

Они су то учинили после одлуке Председништва ДСС да раскине све коалиције на локалном нивоу са СНС због несагласја са политиком коју власт води према КиМ.

Председник Окружног одбора ДСС Златиборског округа Недељко Милосављевић и потпредседник Градског одбора ДСС Ужице и члан Главног одбора ДСС Миодраг Петковић кажу да су непријатно изненађени одлуком Председништва ДСС, а посебно наводе да не разумеју које су то промењене околности у погледу вођења косовске политике, имајући у виду напоре које државни врх улаже у одбрану националних интереса.

„Ову, за нас неприхватљиву одлуку страначке централе, сматрамо као пролазни политички маневар ка сарадњи са екипом политичара који су окупљени у такозвани Савез за Србију. После вишедеценијског бављења политиком у оквиру ДСС не можемо да учествујемо и сарађујемо са оним политичарима који су посебно у периоду 2008-2012. године водили неодговорну и националну и економску политику“, наводе у заједничком саопштењу.

Позвали су све чланове ДСС са којима су се, како кажу, „све ове године борили за добробит Ужица, Златиборског округа и Србије, да не верују лажним спаситељима из тајкунско-лоповског савеза“ и да следе њихов пут.

„Донели смо одлуку о иступању из ДСС-а, а наш даљи политички ангажман управо опредељује борба за националне интересе за које смо се и до сада залагали и коју једино можемо наставити у оквиру СНС, у тиму људи које предводи председник Србије Александар Вучић“, навели су у заједничком саопштењу.

Раније данас и одборник ДСС у Скупштини општине Мали Зворник Јово Роган саопштио је да не подржава одлуку централе странке о раскиду коалиције на локалном новоу са СНС „као ни са уласком у Савез са Ђиласом и Јеремићем“ и додао да ће наставити да подржава политику Александра Вучића.

ДСС је на седници Председништва одлучила да раскине коалиције на локалном нивоу са СНС, јер није сагласан са политиком према КиМ, а не искључују ни евентуални улазак у Савез за Србију.

(Танјуг/Б92, 6. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Ову одлуку је требало донети и извршити много раније. СНС је делегитимизована политичка опција за сваког коме је стало до српских националних интереса. Отприлике на сличан начин како је био и Милошевићев СПС.

  2. Одлична одлука !!! А корисна и за странку — јер „не пада снег да покрије брег, већ да свака звер покаже свој смер!“ Браво за оба Милоша — нека се треби „губа из торине“ !!!

Оставите коментар