Кајл Скот: Не верујем да ће председник Трамп променити политику САД према Косову

Што се тиче Америке као велике земље, ти интереси се не мењају од председника до председника, рекао је амбасадор Скот

Кајл Скот (Фото: Н1)

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот изјавио је за Радио Београд да не очекује да ће администрација председника Доналда Трампа драстично променити став Вашингтона о статусу Косова.

Скот је рекао да Сједињене Државе сматрају да без нормализације односа и дугорочног споразума између Београда и Приштине нема стабилности и напретка Западног Балкана. „Решавање проблема Косова тражи храбре лидере и спремност на креативна решења“, рекао је амбасадор Скот у интервјуу за Први програм Радио Београда.

Према његовим речима, Вашингтон је спреман да помогне двема странама, али ће се о евентуалном споразуму Београда и Приштине изјаснити тек када га буде видео. Он не очекује да ће администрација председника Доналда Трампа драстично променити став Вашингтона о статусу Косова.

„Што се тиче Америке као велике земље, ти интереси се не мењају од председника до председника. Оно што ми желимо још од администрације Буша, преко Обаме и до Трампа је мир и стабилност у овом региону, трансформација ка демократији, јачим економским односима и интеграцији у ЕУ. Тако да ја не верујем да ће се наша политика променити“, рекао је Скот. Он је нагласио и да је рат увек грешка и често је последица низа грешака које су људи направили. „Одлука о бомбардовању 1999. године је донета после деценије крвопролића на овим просторима и на крају крајева ставила је тачку на то крвопролиће. Али то не значи да није било грешака, било је невиних цивилних жртава. И за сваку цивилну жртву нам је жао“, рекао је Кајл Скот.

Он је истакао да треба гледати у будућност и да је крајње време да се види шта је у најбољем интересу и Србије и САД.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ФоНет/Данас, 5. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading