СПЦ: Куршумлија да промени име у „Беле Цркве“

Стефан Немања је у Куршумлији подигао два манастира, своје прве задужбине, а њихови кровови, покривени оловом, доминирали су градом, па је место добило име Беле Цркве

Патријарх Српске православне цркве Иринеј (Фото: PIXSELL/Јурица Галоиц)

Патријарх Српске православне цркве Иринеј поднео је иницијативу којом Куршумлија треба да промени своје име и вратити старо средњевековно „Беле Цркве“.

Општина Куршумлија је прихватила иницијативу и сада су у току припреме за спровођење законске процедуре за промену имена, потврдио је за агенцију Бета председник општине Куршумлија Радољуб Видић. Он је казао да иницијатива за промену имена није ништа ново, али да се до сада није озбиљније о томе разматрало.

„Општина Куршумлија је прихватила иницијативу српског патријарха Иринеја, да Куршумлија промени име у Беле Цркве. То име је из средњег века, док је Куршумлија турско име, из турског доба. Већ су договори постигнути, сада нам остаје да испоштујемо законску процедуру, и вратимо нашем граду српско име“, казао је Видић.

Међутим, стручњаци нису сагласни са том иницијативом, сматрају да још нису стечени услови за промену имена града Куршумлије.

Археолог Јулка Кузмановић Цветковић, која је радила на археолошким истраживањима Немањине задужбине цркве Светог Николе у Куршумлији, сматра да име „Беле Цркве“ треба вратити граду, када Немањини манастири буду потпуно обновљени.

„Бојим се да ће остати на томе, да ово само буде једна козметичка промена, да се само промени име, а да споменици, црква Светог Николе и Пресвете Богородице, не буду сачувани за будућа поколења“, казала је она. Према њеним речима, „лако је променити име, то је само папир, али треба створити услове за живот и чување споменика“.

У анкети коју је Бета спровела у Куршумлији, грађани су подељеног мишљења. Док једни са одушевљењем прихватају промену имена, други негодују, јер та промена изискује трошкове око промене докумената грађана. Председник општине Куршумлија Радољуб Видић сматра да грађани неће имати никакве трошкове око промене документације.

„Није тачно да су то велики трошкови. Документа се мeњају кад им истекне важност и тада ће бити уписано ново име града. Сигурно неће ништа пасти на терет грађана“, казао је Видић.

Предлог за промену имена града биће на дневном реду на наредној седници скупштине општине Куршумлија, затим се очекује сагласност Министарства за локалну самоуправу и расписивање референдума. У општини Куршумлија најављују и комплетну обнову оба Немањина манастира, уз подршку Министарства културе.

Стефан Немања је у Куршумлији подигао два манастира, своје прве задужбине, а њихови кровови, покривени оловом, доминирали су градом, па је место добило име Беле Цркве. У турско доба, од оловних кровова изливали су куршуме, односно пушчана зрна, па је место спонтано добило назив Куршумлија.

Кроз све историјске периоде име града повезивано је са Немањиним манастирима, од којих је Свети Никола делимично обновљен, док су остаци храма Пресвете Богородице конзервирани. Пре српских и турских имена тог града, у римско доба, Куршумлија се звала Ад Финес, што значи „На крају“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1info, 18. 7. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

1 reply

  1. Све што се паметно уради, може да испадне на добро.

    Успут, боље је рећи „разматрати нешто“ него „разматрати о нечему“, на пример: „Размотрићемо предлог“, а не „Размотрићемо о предлогу“. И о језику треба да воде рачуна они који су јавни делатници, као наведени Председник општине..

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s