Мирослав Здравковић: Карактеристике истополних бракова у САД

И тако, мислим се, ако не постанем Хрват у ове истополне ћу отићи засигурно

Мирослав Здравковић (Фото: Медија центар)

“- Геније – објасних јој поучителним и мирним тоном – то је онај ко открије идентичност међу противуречностима. Везу између ствари које наизглед немају међусобних веза. Онај ко открије истоветност у различности, стварност у привиду. Онај ко открије да су камен који пада и Месец који не пада заправо један те исти феномен.

Наставница је пратила моје излагање с подругљивошћу у чкиљавом погледу, као што учитељица одмерава ђачића који лупета којештарије.

– А зар је мало то што је Мадам Кири открила?

– Мадам Кири, госпођице, није пронашла закон о пореклу врсте. Кренула је пушком у лов на тигрове, а набасала је на динoсауруса. По томе мерилу, геније би био исто тако и онај први морнар који је угледао Рт Хорн.

– Можете ви да говорите колико вам драго, господине, али проналазак Мадам Кири представља револуцију у науци.

– Ако кренете у лов на тигрове, а наиђете на кентаура, такође ћете изазвати револуцију у зоологији. Али то ипак није она врста револуције коју изазивају генији.”

Цитатом Сабата из романа „О јунацима и гробовима“ започињем овај текстић а како бих указао на проклетство аналитичара-истраживача удаљеног од генијалности коју велики Сабато спомиње.

Дакле, кренуо сам у „лов“ на податке о трговини, производњи и инвестицијама у САД и у Кини, па сам преко пописа становника у САД (хтедох да видим има ли свежих података о Балканцима и њиховом броју у САД и да видим брзину асимилације Срба у Американце, за разлику од суседних народа) доспео до ових пописних података о хетеро браковима, ванбрачним хетеро удружењима и истополним браковима. Жеља за аналитичким сазнањима о односима САД-Кина устукнула је пред одушевљењем да ћу сазнати неке карактеристике ових врста бракова које ће се силином НАТО интервенције инсталирати и у Србији (али не и на КиМ, па ће свети део српске земље остати „чист“ од ових модерних новотарија које подсећају на пропаст Римског царства.

Да су ми ови „истополни“ судбина, а не истраживачка случајност доказује други цитат вољеног Сабата:

„Алонсо је играо шах с неким новајлијом који је личио на Емила Лудвига. Звао се Макс Штајберг. Може звучати чудновато да ме незнанац, кога сам сусрео наизглед случајно, води ка некоме ко је рођен у мом селу и чија је породица у блиском сродству са мојом. Овде би ваљало да прихватимо једну од омиљених Фернандових максима: „Не постоји случајност, постоји само судбина“. Човек налази само оно за чиме трага, а трага само за оним што је скривено у најдубљем и најскривенијем куту његовог срца. У противном, како да сусрет са једном те истом особом не изазове истоветан утисак код два различита човека? Зашто сусрет са револуционаром одведе једнога у револуцију а другога остави равнодушним? Отуда испада да човек напослетку сретне кога је требало да сретне. Дакле, случајност је сведена на најмању меру. Због свега тога ти сусрети који нам у животу изгледају чудновати, као мој поновни сусрет са Фернандом, јесу искључиво резултат деловања оних непознатих снага које нас приближавају кроз равнодушну гомилу, као што снажан магнет привлачи опиљке гвожђа. А то би морало да зачуди опиљке када би имали ма какву свест о својим поступцима, пошто већ немају потпуну и свеобухватну спознају стварности. Зато се крећемо као месечари, али сигурно као месечари, у правцу оних створења којима нам је унапред суђено да идемо.“

И тако ја месечарски установих да:

– У САД је 2016 било 56,5 милиона хетеро бракова, 6,8 милиона невенчаних опозита и 887.456 бракова између истих полова (овде не праве разлику између венчаних и невенчаних).

– Истополци су чинили само 1,38% од укупног броја америчких брачних парова. Е сад, јако је важно пратити трендове, па сазнати да ли се удео ових, или невенчаних хетеро, увећава а традиционалних смањује. У 2005 је било 1,27% истополних бракова, што значи да је дошло до њиховог благог раста удела. Тренд је да брже расте број бракова међу женама него међу мушкарцима, јер је број женских заједница 2005. био мањи, а у 2016. је постао већи.

– Невенчани хетеро бракови су најмлађи, следе истополни а најстарији у структури су венчани хетеро бракови. Само 1,2% млађих од 24 године је удео у свим хетеро браковима док је чак 23% старије од 65 година. Ова старосна пирамида упућује на будуће смањивање броја деце и старење популације.

– Невенчани хетеро бракови су „већа опасност“ за америчко друштво у погледу будућих демографских кретања јер је њихов удео у укупном заједницама повећан са 8,48% у 2005 на 10,63% у 2016. Ове заједнице носе и опасности за социјалну стабилност друштва што ћемо сазнати из података о расподели дохотка.

– Просечна старост „домаћина“ у обичним браковима  је 52,2 године, а домаћице 51,6 година. Знатно млађи су ванбрачни хетеро: 39,4 и 38,6 година, док су истополни домаћини 48,2 а домаћице 46,5 година. Код мушких истополних постоји већа тенденција за млађим партнерима у односу на женске: код мушких је домаћин у просеку стар 49 а домаћица 46,6 док је код женских однос 47,5 према 46,3 година.

Кликните на слику за увећање

– Истополне бракове натпросечно преферирају белци и мешане расе, док ванбрачне хетеро заједнице црнци, индијанци и остале расе. Азијати се натпросечно венчавају у хетеро комбинацији.

– Међурасно мешање је начешће код мушких парова испред женских и хетерованбачних док је проценат измешаних код званичних брачних заједница мужа и жене битно нижи.

– Образовање је најважнији фактор који утиче на разликовање хетеро и хомо заједница: образованији мушкарци су на врху пирамиде, следе образоване жена, затим венчане заједнице а најмањи удео факултетски образованих имају ванбрачне хетеро заједнице. То је и логично, уколико се погледа њихова расна структура, али то за последицу има и њихове најниже годишње приходе.

– Осим најнижег образовања ванбрачни хетеро имају и највећи удео запослених, што је и логично, јер су најмлађи по годинама и рано испадају из образовног система.

– За „длаку“ више деце имају венчани (39,2%) од невенчаних (39,1%) хетеро и овде се налази једна од највећих разлика у погледу мушких и женских парова: жене имају 2 и више пута чешће децу од мушкараца. И мушкарци и жене доводе у брак са другим мушкарцем и женом сопствену децу, али је код жена (21,9%) то много чешће него код мушкараца (9,2%).

– Структура прихода, од мање од 35.000 долара до преко 100.000 долара најбоље осликава разлике између свих ових врста брачних заједница: највеће приходе у 2016 имали су бракови међу мушкарцима (102.019), следе хетеро бракови (85.581), женски бракови су следећи (80.755) а најмање, у просеку, зарађују невенчани хетеро бракови (61.909).

– У односу на 2005 највећи релативан пораст просечних прихода имали су ванбрачне хетеро заједнице, за 5,4%, следе мушке заједнице са 4,5% и брачне хетеро (+3,7%). Женске заједнице су имале пад прихода за 3,4% (номинално, не рачунајући инфлацију у 11 година), и то указује на потребу да повећају борбу за своја права јер су очигледно угрожене у америчком друштву: најбрже им расте брачна потреба а при томе им опадају приходи. Било би лепо кад би просечна српска породица располагала са њихових 80,8 хиљада долара годишње, ал’  шта ћемо, нисмо Американке.

– Структура власништва над кућама и рентирања последица је како величине прихода тако и релативне старости брачних заједница: највише сопствених некретнина имају хетеро у браку, следе мушки па женски парови а најмање имају хетеро ванбрачни. Супротно овоме је ситуација код рентирања.

И тако, мислим се, ако не постанем Хрват у ове истополне ћу отићи засигурно.

(Макроекономија, 5. 7. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Али зашто ломити главу са хомосексуалцима, ако их има 1.3% – могу ваљда сами о себи да брину?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading